Vroeggeboorte door de ogen van een industrieel ontwerper

Couveuseouders (VOC)
Gastblog van Aniek de Jong

Graduate student ‘Design for Interaction’, Industrial Design Engineering, Delft University of Technology

The Road Trough Prematurity

Toen mijn zus beviel van haar eerste kindje en ik van dichtbij meemaakte hoe mijn kersverse nichtje haar eerste weken op deze wereld doorbracht, raakte ik direct gefascineerd.

Als student Industrieel Ontwerpen met een specialisatie in medisch productontwerp, besloot ik mijn afstudeerproject te richten op het pasgeboren kind. Via via kwam ik terecht op de neonatologie-afdeling van het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam, waar ik kennismaakte met een speciale groep pasgeborenen, namelijk prematuur geboren baby’s.

Samen met het afdelingshoofd kwam ik tot de volgende uitdaging: ik wil iets ontwerpen om het welzijn van ouders met een kindje op de intensive care te behouden en/of te verbeteren!

Het kindje heeft de steun van de ouders hard nodig, maar het kan voor de ouders een behoorlijke uitputtingsslag zijn. Enkele bevindingen uit mijn eerste onderzoeksfase zijn terug te zien in dit filmpje, waarin ik heb geprobeerd te illustreren hoe ouders vroeggeboorte beleven en wat daar allemaal bij komt kijken.

De volgende stap in mijn project is om concepten te ontwikkelen, te testen en uit te werken. Hopelijk met een mooi eindresultaat als gevolg! Wilt u meer weten over het project of vindt u het misschien leuk om met mij mee te denken? Mail mij dan alstublieft op dejonganiek@gmail.com.

Vroeggeboorte door de ogen van een industrieel ontwerper

Update 20-08-2015: Er is nu ook een versie met Nederlandse voice over:

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0