Ervaringen met de terugkomavond

Mijn naam is Esther Rouw en ik ben moeder van een zoon en dochter die veel te vroeg geboren werden. Inmiddels zijn het ondernemende kleuters van 5 jaar, maar het lijkt wel als de dag van gister dat ik naast hun couveuses zat.

Door hun vroeggeboorte kwam ik in een wereld terecht waarvan ik het bestaan niet wist. Ik kreeg te maken met medische termen die ik niet kende, emoties bij mijzelf en mijn partner die ik nog nooit zo heftig had ervaren en twee kindjes, voor wie we nog maar net een naam hadden bedacht. Maar ze waren er al!

Toen ze na een spannende tijd eindelijk thuis kwamen, kreeg ik vaak de reactie uit mijn omgeving dat alles nu gelukkig achter de rug was. Dat alles nu “gewoon” was. Maar zo voelde dat voor mij niet. Ik begon thuis pas te beseffen wat ik eigenlijk had meegemaakt. En waar ik nog midden in zat, want hun premature geboorte heeft nog lang een rol gespeeld in ons dagelijks leven.

Het is lastig om dit aan mensen uit te leggen. En misschien had ik het zelf, zonder deze ervaring, ook niet begrepen. Daarom vond ik het zo fijn om een paar maanden na hun thuiskomst andere ouders te treffen. Ouders die dit ook hebben meegemaakt. Ik ben naar de terugkomavond in het Rijnstate geweest en vond daar veel herkenning. We hadden als ouders allemaal ons eigen verhaal, maar deelden een bijzondere ervaring: Je kindje(s) in het ziekenhuis.

Ik vond het fijn om over de ziekenhuisperiode te kunnen praten, maar ook over de eerste tijd thuis. Om te horen dat andere ouders herkenden waar ik soms tegenaan liep, in mijn werk, in reacties uit mijn omgeving en in de zorg voor mijn kinderen. Ik kreeg ook de gelegenheid om mijn complimenten én verbeterpunten aan de verpleegkundige mee te geven. Ik ben blij dat ik deelgenomen heb aan die terugkomavond 5 jaar terug.

Hierna heb ik 5 jaar lang als VOC-vrijwilliger de terugkomavonden in het Rijnstate ziekenhuis verzorgd. Ik vond het fijn om actief bij te kunnen dragen aan deze bijzondere ontmoetingsavond, die voor mijzelf zo waardevol is geweest.

Esther Rouw
Esther Rouw

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0