Contact met andere ouders

Waarschijnlijk krijg je steun van je eigen ouder(s), je familie of je vrienden, maar het is soms moeilijk voor hen om te voelen wat je precies meemaakt, hoe goed ze ook hun best doen.

Wat betekent het voor jou, een kindje te krijgen dat na de geboorte niet mee naar huis mag, waarover je mogelijk nog lange tijd zorgen zult hebben?

De VOC biedt diverse mogelijkheden om met andere ouders in contact te komen. In diverse ziekenhuizen zijn er op gezette tijden inloopavonden: meestal een avond in de maand waar een of twee vrijwilligers (ouders die zelf een couveusekind hebben) er voor je zijn met een kop koffie of thee en vooral een luisterend oor.

Er zijn ook terugkomavonden, op initiatief van de VOC of van het ziekenhuis waarvoor ouders worden uitgenodigd waarvan het kindje een half tot een heel jaar thuis is.

De VOC is ook actief op Facebook en Twitter: zoekterm ‘Couveuseouders’. En tenslotte is er, nog altijd, de telefoon: de VOC is in feite altijd bereikbaar via het centrale nummer van de VOC: (070) 368 25 35. Buiten kantoortijden hoor je welke vrijwilliger (zelf ook ouder van een couveusekind) er ‘telefoondienst’ heeft voor het beantwoorden van je vragen of het bieden van een luisterend oor. Bel bij voorkeur niet al te laat: Het telefoonteam bestaat uit vrijwilligers met een gezin.

Privacy

Op een NICU is het vaak druk, in een algemeen ziekenhuis is het vaak rustiger maar toch is er op een afdeling weinig privacy. Meestal zijn er kamerschermen op de afdeling beschikbaar, waardoor je wat meer privacy hebt. Toch kun jij vaak horen en ook zien wat er bij andere couveuses besproken wordt en omgekeerd luisteren er ook mensen ongewild met jullie mee.

In een aantal ziekenhuizen zijn tegenwoordig couveusesuites: een eigen kamer voor je kind en ten minste één van de ouders, zodat je 24 uur per dag bij je kind kunt zijn. Maar voorlopig is het in de meeste ziekenhuizen nog niet zover. Je kunt de privacy van anderen respecteren door niet in de couveuse van een ander kindje te kijken en je zo veel mogelijk af te sluiten voor gesprekken tussen andere ouders en de verpleging.

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0