Het vertrouwen

Dat alles goed komt

Dat komt echt

Vast

Heus

Maar voorlopig

Zie ik alleen nog

Maar het slangetje

In je neus

Hangt mijn hoop af

Van een scherm

Mijn vertrouwen

Heeft een stekker

Adem je goed?

Mis je mijn lichaam?

Ligt je bedje

Zacht en lekker?

Je huid zo dun

Soms haast

Doorschijnend

Ik mag je even

Op mijn lijf

Weet dat als

Ik je weer

Terug leg

Ik in mijn hart

Steeds bij je blijf

Lieve familie en vrienden,

Gefeliciteerd! Je zoon, dochter, broer, zus, vriend, vriendin, nicht, neef of collega is vader of moeder geworden. Helaas loopt alles anders dan gehoopt, nu het kindje te vroeg, te klein of ziek geboren is.

Deze kindjes kunnen worden opgenomen op een gespecialiseerde ziekenhuisafdeling voor baby’s; afdeling neonatologie. Of, als het kindje intensieve zorg nodig heeft, op een speciale IC voor baby’s; de neonatale intensive care unit (NICU).

Sommige kindjes mogen na een paar dagen naar huis, maar anderen leveren maandenlang een zware strijd in het ziekenhuis. In de meeste ziekenhuizen kunnen ouders niet 24/7 bij hun baby blijven. Ze moeten hun baby dus achterlaten in de handen van iemand anders.

Misschien zijn er thuis ook nog andere kinderen of moeten een of beide ouders zelfs weer aan het werk. Dit is een extreem hectische, emotionele periode, waarin ouders heel veel heen en weer reizen om hun aandacht te verdelen tussen het ziekenhuis, thuis, werk, familie en vrienden.

Maar ook voor jou is dit een onzekere tijd. Naast de zorgen om de baby, heb je misschien ook vragen over praktische zaken. Hoe gaat bijvoorbeeld een kraamvisite in het ziekenhuis? Wat voor kleertjes kun je geven als het kindje slechts 700 gram weegt? En wat kun je doen om de ouders te helpen?

Op deze pagina voor familie en vrienden geven we hiervoor verschillende tips en leuke ideeën. We hebben natuurlijk ook een pagina voor ouders, waar we heel veel praktische informatie geven aan ouders en alle anderen die meer willen weten over alle aspecten van de couveusetijd en daarna.

Kraamvisite
Er is er één jarig...

‘Er is er één jarig’ is een prachtige column van schrijfster Jowi Schmitz, zelf moeder van couveusekindje Milo die met amper 26 weken werd geboren.

De column geeft op indringende wijze weer hoe heftig de onzekere periode tijdens en na de couveusetijd is.

Wij helpen deze ouders en hun kwetsbare kinderen, via informatie, belangenbehartiging en contact met andere ouders. Wil je ons hierbij helpen?

80 dagen op de NICU, in foto’s…

Op zoek naar een kado?

We hebben de vraag van Jantine voorgelegd aan onze leden en hieronder een selectie van de antwoorden voor je verzameld.

Praktische kado’s

Het reizen van en naar het ziekenhuis is intensief. Praktische hulp is ontzettend fijn!

Babykamer afmaken
Soms komt de bevalling zo vroeg en onverwacht dat de babykamer nog niet eens af is. Het is dan natuurlijk super als je hulp krijgt bij het schilderen of klussen.

Hulp in huis
Een keertje boodschappen doen, de tuin sproeien of even stofzuigen zorgt voor een leuke verrassing. Nieuwe ouders komen er in de hectiek zelf meestal amper aan toe.

Halen/brengen
Mogelijk mag de nieuwe moeder nog niet zelf rijden. Of hebben de ouders geen auto. Dan is het halen en brengen misschien wel het meest waardevolle kado dat je kunt geven.

Eten koken
Je wilt zoveel mogelijk tijd in het ziekenhuis doorbrengen met je kindje(s). Vrienden die lekker eten meegeven dat je in de magnetron van het ziekenhuis kunt opwarmen zijn onbetaalbaar.

Oppassen
Als er al andere kleine kinderen in het gezin zijn, kunnen ze niet altijd mee naar het ziekenhuis. De ouders hebben dan in korte tijd heel veel oppas nodig.

Leuke kado’s

Leuk om te geven. En natuurlijk om te krijgen!

Hydrofiele luiers/spuugdoekjes
In de meeste ziekenhuizen worden deze doeken  in de couveuse gelegd om er een persoonlijk tintje aan te geven. Een leuke gekleurde fleurt de boel een beetje op.

(Kleine) kleertjes
Op internet zijn diverse webshops te vinden die speciale minimaatjes verkopen voor zelfs de kleinste couveusekindjes!

Cursus babymassage
Als het kindje thuis is en alles gaat goed, is babymassage een goede manier om de band te versterken.

Couveusedagboek
Deze dagboekjes worden gratis door de VOC verstrekt. Als de ouders dit niet weten, kun je ze een waardevolle tip geven!

Boeken
Een kraambezoekboek of een van de boeken over vroeggeboorte of couveusekindjes kan erg leuk zijn natuurlijk.

Draagdoek
Dit kado wordt nu ook nog vooral na thuiskomst gebruikt, hoewel er ook mee wordt geëxperimenteerd in het ziekenhuis.

Wabbanub
Dit is een klein speentje met een knuffeltje eraan.

Knuffeltje
Een klein, heet gewassen knuffeltje mag soms mee de couveuse in. Ouders hebben er dan meerdere nodig omdat ze vaak gewassen moeten worden om het risico op bacteriële infecties klein te houden.

Babyboek voor prematuren
Een babyboek, aangepast aan de situatie van een prematuur. Op de website babyboek voor prematuren vind je alle info over dit bijzondere boek.

Earlybirds fotoreportage
Nog een gratis kado dat ontzettend waardevol is: De fotografen van Earlybirds komen naar het ziekenhuis voor een gratis professionele fotoreportage!

Mijlpaalkaarten
De couveusebaby en de ouders bereiken veel mijlpalen op weg naar huis; als het kindje één of twee kilo weegt, van de monitor af mag, uit de couveuse kan en uiteindelijk mee naar huis mag. Met mijlpaalkaarten vier je ze allemaal! Je kunt ze cadeau doen (via onze webshop te bestellen) of je kunt ze als kaartje versturen via kaartje2go.nl (Collectie: Celebrate the Little Steps)

De normale kraamkadootjes
Veel ouders vinden dit ook gewoon leuk.

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0