Thema: ‘Het talent van je couveusekind’

Op 19 maart 2016 organiseerde team Maatje Groter van de VOC een themadag over ‘Het talent van je couveusekind’. Als een kindje te vroeg, te klein of ziek geboren is, kan het te maken krijgen met complicaties. Tijdens de couveusetijd, maar ook nog in de jaren daarna. Deze hindernissen kunnen ervoor zorgen dat de aandacht uitgaat naar wat er niet goed gaat, waardoor de talenten van je couveusekind naar de achtergrond raken. De gastsprekers tijdens deze inspirerende en interactieve themadag reikten handvatten aan om het talent van je kind te zien en te stimuleren.

Presentaties

Talent is een unieke kracht die je bij je geboorte meekrijgt. Het is dat ongrijpbare wat ieder kind uniek maakt. Als een kind te vroeg, te klein of ziek geboren wordt,
bestaat het begin van zijn leven uit een enorme krachtsinspanning. Het vraagt niet alleen iets van het kind, maar ook van de ouders. Hoe ga je om met de zorg, spanning en het leven tussen hoop en vrees? Als ouder had je zoveel meer dingen aan je hoofd dan alleen te kijken naar wat je kind uniek maakt. Tijdens deze themadag gaven professionals en ervaringsdeskundigen tips en adviezen om de talenten van je kind te ontdekken en te stimuleren.

Tijdens de pauze en na afloop waren er volop mogelijkheden voor informeel contact met andere ouders. Naast de lezingen waren diverse betrokken organisaties met een stand aanwezig.

Themadag Maatje Groter 2016

Presentaties

Ervaringsverhaal – Een volwassen couveusekind aan het woord

door Berendy Gähler, lid van het team Maatje Groter
Als ex-couveusekind blikte zij terug op haar couveusetijd, ruim dertig jaar geleden, en nam zij de aanwezigen mee op haar eigen persoonlijke reis aan ervaringen. Haar indrukwekkende presentatie met veel persoonlijke foto’s en een filmpje zorgde voor veel herkenning in de zaal. Haar adviezen voor couveuseouders waren zeer waardevol. “Moedig je kind aan om te blijven praten en vraag je kind hoe hij of zij iets beleefd heeft. Gun het ook voldoende ‘hersteltijd’ om de prikkels van de dag te verwerken”, aldus Berendy.

Themadag Maatje Groter 2016
tips uit de presentatie van Berendy Gähler

Presentatie ‘Ontdek het talent van je kind’

door Nelly ter Voert, orthopedagoog, talentspecialist van TalentKids
Tijdens deze lezing gaat zij samen met de aanwezigen bewust kijken naar de talenten van je kind(eren). Zij laat zien hoe je deze talenten kunt ontdekken en hoe je ze kunt stimuleren.

Ervaringsverhaal – Positief leren kijken naar je kind met een diagnose

door Monique van Lier, moeder van twee ex-couveusezonen van 25. Zij vertelt hoe ze positief heeft leren kijken naar haar kinderen met een diagnose. De ene zoon is gediagnosticeerd met ADHD, de andere met PDDNOS. Wat heeft haar geholpen om te kijken naar de mogelijkheden en niet de onmogelijkheden voorop te zetten?

Presentatie ‘Ieder kind is goed zoals het is!’

door Marleen van der Krogt, docente pedagogische tact en leiderschap. Zij licht in haar presentatie de drie psychologische basisbehoeften (ik kan het zelf, ik kan het en ik hoor erbij) toe. Door terug te gaan naar de eigen kindertijd laat ze zien waar je als volwassene vroeger zelf behoefte aan had, waar je goed in was en waardoor je belemmerd werd.

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0