17 november is het Wereld Prematuren Dag, de dag dat we extra stilstaan bij vroeggeboortes. Sinds 2015 werken de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC), Kleine KanjersStichting Earlybirds en Luflie samen, met als doel couveuseouders een hart onder de riem te steken en de bekendheid rondom vroeggeboorte en alles hieromheen te vergroten. Dit jaar is ons thema ‘Contacten’.

Eén op de tien baby’s wordt prematuur geboren, jaarlijks zijn dat er meer dan 15.000 in Nederland. Deze baby’s liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden er zo’n 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na thuiskomst nog lang niet voorbij; zij hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps. 15.000 te vroeg geboren kinderen: duizenden gezinnen per jaar worden dus geconfronteerd met een vroeggeboorte. Voor de naasten van het kind begint een achtbaan in een voor hen onbekende situatie vol onzekerheden. Terwijl gemiddeld drie kinderen in een kleuterklas te vroeg zijn geboren, is het voor velen een onbekende wereld. Het is belangrijk om deze wereld veel meer onder de aandacht te brengen. Daarom is het elk jaar op 17 november Wereld Prematuren Dag. Het gaat daarbij niet alleen om te vroeg geboren kinderen, maar ook om kinderen die ziek ter wereld komen of te licht zijn voor de zwangerschapstermijn. Voor deze kinderen en hun ouders is meer begrip, bekendheid en bewustwording nodig en dat doen we in de Week van het Couveusekind, de week voorafgaand aan 17 november.

Wat we willen is dat er meer begrip, bekendheid en bewustwording komt voor couveusekinderen en hun ouders.

Begrip. Bijna iedereen weet wat een couveuse is: zo’n ding met slangetjes, monitoren en mensen in witte jassen. Maar wat weten we van de impact die een opname op de couveuseafdeling direct na de geboorte heeft op de ouders? Ze hebben een kind gekregen, maar gaan zonder kind naar huis. En een kind is je grootste bezit! Voor de omgeving is het lastig om te begrijpen wat de ouders meemaken. Misschien begrijp je het pas echt als je het zelf hebt mee gemaakt. In de Week van het Couveusekind brengen we extra onder de aandacht waaruit dat begrip kan bestaan. Dat kan heel eenvoudig zijn, want de vraag “Hoe gaat het?” kan veel meer helpen dan de woorden “De neef van de buurvrouw was ook vijf weken te vroeg is en is nu een boom van een vent.”

Bekendheid. Weet een zwangere vrouw dat er een kans van één op tien is dat haar kindje na de bevalling direct wordt opgenomen in het ziekenhuis? Herkent de moeder of zorgverlener de signalen van een dreigende vroeggeboorte? Welke gevolgen zijn er op de lange termijn, als het kind opgroeit en naar school gaat? Weten de ouders welke hulp ze kunnen inschakelen? Weet de werkgever wat de impact is op de vader, van wie zijn vrouw en kind in het ziekenhuis liggen? Of dat de moeder meestal niet meteen na haar verlof aan het werk kan, want “Ach, jullie kind is nu thuis, dus dan is alles toch oké?”

Bewustwording is belangrijk voor de omgeving van de ouders in de breedste zin van het woord. Zijn grootouders zich ervan bewust dat als het kindje eenmaal thuis is, het nog steeds meer risico loopt op bijv. infecties? Dat ouders niet overbezorgd zijn, maar dat ze dagen, weken, soms maandenlang hebben moeten toezien hoe hun kindje overleefde en groeide? Dat ze blij zijn dat hun kind thuis is, maar dat de zorgen niet voorbij zijn? Die omgeving is ook het consultatiebureau, de huisarts, het kinderdagverblijf, de peuterschool, de basisschool etc. Weten zij dat een kind een achterstand kan hebben in zijn ontwikkeling, in doen en laten, in lengte en gewicht vanwege hun ‘valse’ start?

Contact.
Contact, dat is het thema dat wij – Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) – aan Wereld Prematuren Dag 2019 hebben gegeven. Dit jaar bestaat de vereniging 40 jaar en wij ervaren dus al 40 jaar hoe belangrijk het maken van contact is. De VOC probeert iedereen die te maken heeft met een opname op een couveuseafdeling bij elkaar te brengen. Tijdens Wereld Prematuren Dag benadrukken wij het belang van de diverse soorten contact.

In eerste instantie gaat het natuurlijk om het contact tussen ouders en kinderen. Denk aan het contact tussen ouders onderling bij het verwerken van rouw of het bespreken van wat er allemaal op ze afkomt. Denk aan het contact met het kindje zelf. Maar ook het contact tussen zorgverleners, ouders en kinderen is van onschatbare waarde. Denk ook aan het contact met de omgeving (familie, vrienden, buren, werkgever etc.) van het couveusekind en de ouders. Ook dat contact is heel belangrijk. Wist jij dat een op de drie couveuseouders eenzaam is na een vroeggeboorte? Tenslotte gaat het om contacten die de VOC maakt in gesprekken met zorgverleners, ziekenhuizen en de politiek aangaande de zorg op een couveuseafdeling en de nazorgtrajecten.

 

Maak contact, maar hoe dan?
We willen meer begrip voor couveusekinderen en hun ouders. Hoe je dat kunt doen als broer, collega, vriendin, buurvrouw etc.?

–        Biedt een luisterend oor en zeg niet “Och, de artsen kunnen tegenwoordig zoveel.” Of “Bij Erica Terpstra (ook prematuur geboren) is het toch ook allemaal goed gekomen? “
–        Blijf vooral luisteren, ook als het kindje thuis en zeg niet “Nou meid, nu is alles achter de rug hoor!”

–        Biedt praktische hulp aan, ook na thuiskomst. Bijv. boodschappen doen, ramen lappen, iets leuks doen met de andere kinderen.

–        Bel wat vaker op en kom dan niet met goedbedoelde adviezen, maar erken de problemen.

–        Ga niet al snotterend langs bij een jong couveusekind, het is ook na thuiskomst nog zo vatbaar voor ziektes.

–        Accepteer dat je het kind niet zomaar kunt vasthouden. Als de ouders zeggen dat het kind snel overprikkeld is, zeg dan niet dat het vast zal meevallen.

–        Kijk eens op de website van onze vereniging (www.couveuseouders.nl) of lees eens een paar artikelen in de Kleine Maatjes. Je leert er een hoop van!

 

 

 

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0