Hoi Anna,

Frustreert het jou nooit dat mensen denken dat te vroeg geboren kindjes alleen maar in het ziekenhuis zijn om een beetje te groeien in zo’n glazen bakje? Ik kon zelf volledig van slag zijn als ik het idee kreeg dat iemand in mijn omgeving niet doordrongen was van het feit dat het écht héél gevaarlijk is om te vroeg geboren te worden.

Dan hoorde ik mezelf herhalen welke risico’s ons kind liep. Ik vertelde expres dat hij af en toe stopte met ademhalen, dat hij mogelijk een bloeding in de hersenen had gehad of dat er op de couveuseafdeling een kindje geboren na dezelfde zwangerschapsduur was overleden. Dat was omdat ik in mijn angst geen lichtvoetigheid kon verdragen. Het was alsof ik iemand moest overtuigen dat ik niet voor niets zo bang was.

Opmerkingen als: “Kijk hem nou eens, nou die komt er wel hoor.” Ik kon ze niet horen, want ik was diep onzeker of dat wel waar was. Erkenning wilde ik. Ik wilde dat erkend werd dat ik een moeder was van een zielig, bedreigd kind.

Hoe zit dat met jou als verpleegkundige op de couveuseafdeling? Krijg jij erkenning voor wat je doet? Weten jouw geliefden en vrienden wel dat je soms levensreddend, complicatievoorkomend of voor ouders trauma-afwendend werk doet? Of denkt men dat je werk bestaat uit het liefdevol ‘Pokon’ in de melk van onze kleintjes stoppen? Voel je je voldoende gewaardeerd of heb jij ook te maken met hele onjuiste ideeën over je dagelijks werk?

Hoi MoeDor,

Gelukkig krijg ik meer dan voldoende waardering, namelijk van de ouders met wie ik werk. Zoals de opgeluchte blik van een moeder als ze merkt dat ze zelf haar ieniemienie kind kan verzorgen na wat coaching van mij. Of de lach van een vader als ik heb geregeld dat hij een nachtje bij zijn vrouw en kind kan blijven slapen. Dat geeft mij voldoende waardering. Waardering van anderen heb ik niet echt nodig. Het gaat me om de kindjes en de ouders zelf.

Wat ik soms jammer vind, is dat er zo weinig aandacht is voor het maatschappelijke probleem vroeggeboorte. Vroeggeboorte komt bijvoorbeeld veel vaker voor dan kinderkanker, maar we horen er veel minder over. Voor vroeggeboorte zijn geen grote fondsen en er worden geen grote inzamelingsacties gehouden. Dat terwijl er wel geld wel nodig is voor de goede zorg van het kindje, voor onderzoek naar preventie en behandeling van een vroeggeboorte. Waar dat aan ligt? Misschien juist aan het gebrek aan kennis over de (mogelijke) gevolgen van vroeggeboorte.

Iedereen weet dat kanker mogelijk dodelijk is en dat de ziekte allerlei akelige gevolgen kan hebben. Maar van vroeggeboorte is dat, denk ik, nog te weinig bekend. En dat terwijl er wel steeds meer kinderen te vroeg geboren worden. Dus werk aan de winkel, MoeDor!

De column Zuster Anna en MoeDor is ook deze keer geheel door Dorette Jansen geschreven.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0