Van goede start naar zorgen.

Wat deed je het goed in de couveuse. Met 29 weken werd je geboren. Je moest twee dagen aan de beademing, maar dat werd snel afgebouwd. Zonder noemenswaardige problemen kwam je na 7 weken thuis en inmiddels zijn we 21 jaar verder.

Je vader en ik hadden al snel in de gaten dat je ontwikkeling prima verliep. De achterstand op je leeftijdsgenootjes was na 2 jaar al verdwenen. Je liep juist voorop in alles. Je was goed in sport, je bewoog snel en soepel en je ging behendig met de bal om. Wie had dat gedacht.

Ook het leren ging het goed. Je kon al een beetje lezen en schrijven voordat je naar groep 3 ging.   Dat leerde je van je grote zus, omdat je haar vroeg om te laten zien hoe dat moest. Op de basisschool werd je ook altijd ingedeeld in de ‘plusgroep’. Dit is het groepje dat voorloopt op de rest van de klas en extra verdiepende leerstof krijgt van de juf of meester. Supertrots waren we. Wie had dat ooit gedacht.

Zorgen.
Toch hadden we zorgen. Want je was ‘anders’ dan de rest. Hoe anders? Tja, we konden er niet onze vinger op leggen, maar je vond moeilijk aansluiting op je klasgenoten. Je had snel ruzie, je voelde je snel beledigd en je had lange tenen. In onze ogen reageerde je vaak overdreven op onbenullige opmerkingen. We moesten als ouders vaak opletten met wat we tegen je zeiden. Je was snel verontwaardigd, terwijl we naar ons idee niks verkeerd zeiden.

Vanaf groep 4 werd je gepest op school. En dat werd erger en erger. We hadden veel gesprekken met de leerkrachten, die soms aangaven dat ze het idee hadden dat je het pesten uitlokte. Maar hoe dan? Tja, door net iets verkeerd te reageren, vooral op een klasgenoot met PDD-NOS. Jullie waren water en vuur en we dachten er zelfs over om van school te veranderen. Ook omdat we vonden dat de leerkrachten altijd aan de kant stonden van dat andere jongetje en dat jij je maar moest aanpassen. Maar jij was ook gewoon jezelf. Je reageerde gewoon vanuit jezelf.

We zochten hulp. Assertiviteitstraining, karate, teamsport en een training sociale vaardigheden.

Je werd getest bij een psychologisch bureau en ja, je emotionele IQ was wat laag. We gaven aan dat je veel te vroeg ter wereld was gekomen, maar iedereen zei: ‘dat heeft er niets mee te maken want je kunt toch goed leren en goed sporten?’ En dat, was al zolang geleden…

Langetermijngevolgen vroeggeboorte.
En nu? Zelf bleven we denken dat je vroeggeboorte er wel mee te maken had. Maar hoe? Door onrijpheid van je hersenen? Daardoor had je misschien een soort slechtere verbinding tussen de hersencellen in het deel wat voor goede sociale vaardigheden zorgde. Als zo’n hersendeel al bestaat! Maar er verschenen berichten in de media dat een vroeggeboorte vaak meer ‘schade’ aanricht dan gedacht. Schade die pas te zien is op basisschoolleeftijd. En waar je niet echt een vinger op kan leggen, maar die wel degelijk zorgt dat je ‘anders’ bent.

In een tv-uitzending van Kruispunt in oktober 2019 zagen wij een verhaal over een ex-prematuur.  Het verhaal over zijn jeugd was bijna identiek aan dat van jou: veel gepest, anders zijn, verkeerd reageren en niet goed in je vel zitten. We hoorden dat dat vaak voorkomt bij volwassen prematuren, zoals jij. Dus toch. Het kan niet bewezen worden dat jouw problemen zijn voortgekomen uit je vroeggeboorte, maar ik ben ervan overtuigd dat het wel zo is. Dat je daarom nog steeds worstelt met jezelf, met wie je bent, je je soms leeg voelt en dat je je altijd een buitenstaander voelt.

We zijn wederom op zoek naar goede psychologische hulp. Je hebt al diverse therapeuten bezocht, maar ze konden je niet echt verder helpen. Misschien omdat niemand van hen iets deed met het feit dat je veel te vroeg ter wereld gekomen bent. We hopen dat er verder onderzoek wordt gedaan, zodat kinderen zoals jij eerder worden geholpen en dat hun problemen eerder worden herkend.

Wij weten zeker dat jij niet de enige bent.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0