Het talent om kanjer te zijn

Door Ellen Clement

Talent, wat is dat eigenlijk? Volgens het woordenboek is het een natuurlijke begaafdheid. Talent wordt meestal in een context gezien met iets wat je heel goed kan, bijvoorbeeld zingen of sporten. Op sommige scholen wordt talent beloond met een ‘plusklasje’. Als je ergens heel goed in bent, kun je dat verder uitbuiten in het plusklasje. Maar voor overleven is er geen plusklasje. Voor genieten evenmin.

Toch heb jij, mijn kind, een prestatie van formaat geleverd, namelijk: overleven. Je bent geboren na 27 weken zwangerschap en had een geboortegewicht van 770 gram. Piepklein was je. Het kon twee kanten met je opgaan en gelukkig ging je de goede kant op! Je hebt gevochten en wij deden alles om positief te blijven en positiviteit uit te stralen naar jou. En moet je eens kijken naar waar je nu staat.

Talent voor overleven: check.

Maar je vroeggeboorte is niet zonder gevolgen. Je blijft aan de kleine kant, je bent extreem mager en je hebt buikpijn, al je hele leven. Onlangs is er een diagnose gesteld, je bent lactose-intolerant. Sindsdien gaat het veel beter met je: je groeit langzaam maar zeker en je hebt nog maar af en toe buikpijn. Al die tijd ben je vrolijk en positief gebleven, ondanks de pijn en het verdriet. Samen bleven we geloven in de goede afloop.

Talent voor positiviteit: check.

Ook op school loopt het niet zoals gehoopt. Je hebt het moeilijk in groep 3. Je hebt een achterstand in rekenen en lezen. We zijn hard aan het werk om je achterstand in te halen. De drie maanden die je te vroeg geboren bent, komen in jouw leven regelmatig terug. Ook nu. Na bijna drie maanden extra lezen en rekenen thuis, begin je je achterstand in te lopen. Je vindt er niets aan, je moet op school al zoveel en dan moet je thuis ook nog aan de slag. Maar je zet door, want je wilt met je klas mee naar groep 4. En ja, het resultaat is ernaar: je hebt bijna het juiste niveau bereikt.

Talent voor doorzetten: check.

Dan je karakter. Wat ben je lief! Wat ben je vrolijk! Je bent meelevend, behulpzaam en je klasgenootjes zijn dol op je. En je juffen zijn dol op je. Iedereen die je tegenkomt, is dol op je. En ik ben stapeldol op je.

Talent voor jezelf geliefd maken: check.

Het enige wat je doet om zo geliefd te zijn, is jezelf zijn. Zoals je in je schoolrapport beschreven staat, zo ken ik je: enthousiast, muzikaal, nieuwsgierig, vrolijk en ontzettend druk. Je luistert goed, dus met jou kun je afspraken maken. Je weet wat wel en niet mag, en je houdt je eraan. Thuis en op school. Wat is het fijn dat jij helemaal je eigen drukke zelf mag zijn!

Talent voor jezelf zijn: check.

En dat leven waar je zo voor hebt gevochten, benut jij met volle teugen. Je geniet! Je bent altijd vrolijk, je bent voor alles enthousiast te maken. Je gaat met plezier naar school, je geniet van het buiten spelen met je vriendjes en vriendinnetjes, je bent dol op muziek en dansen, je gaat met veel plezier naar je skateboardlessen.

Talent voor genieten: check.

Wij volwassenen kunnen veel van jou en je leven leren. Zoals jij in het leven staat, zou iedereen in het leven moeten staan. Zo positief, vrolijk, behulpzaam en genietend van alles om je heen. Je bent een kanjer!

Het talent om kanjer te zijn

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0