Door: Ingrid Hankes Drielsma, (ICN)-verpleegkundige en Developmental Specialist.

Het vinden van balans in de overgang van ziekenhuis naar huis.
Vaak brengen te vroeg geboren baby’s lange tijd door in het ziekenhuis en als ouder kun je niet wachten tot je kind eindelijk naar huis mag. Juist in de laatste periode in het ziekenhuis valt op dat deze baby’s erg rustig zijn en weinig huilen. Dat klopt: een te vroeg geboren baby heeft al zijn energie nodig om te leren drinken, goed op temperatuur te blijven en te groeien. Als je kind mee naar huis mag, denk je dat je in alle rust kunt gaan genieten. Maar bij thuiskomst blijkt je kind juist onrustig te zijn. Het wordt overweldigd door de nieuwe omgeving en alle nieuwe prikkels die daarbij horen, bijv. van mensen die hem willen komen bewonderen. Dat maakt hem soms nog onrustiger en meer prikkelbaar. Ook maakt het kind veel persgeluiden in zijn slaap, slaapt het korte periodes en als hij wakker is, lijkt zijn gedrag onvoorspelbaar en kan hij veel gaan huilen.

Als ouder word je onzeker: is er iets mis? Is hij te warm of te koud? Kan hij niet poepen vanwege het persen? Je probeert van alles, maar niets lijkt te helpen. Je raakt oververmoeid, vooral als je oudere kinderen hebt die ook aandacht vragen. Het gevaar is dat je elke keer andere dingen uitprobeert omdat je wilt dat je kind zich comfortabel voelt. Als niets helpt, kun je het gevoel krijgen dat je faalt, wat ertoe kan leiden dat jij en je kind nog meer uit balans raken.

Het is belangrijk om te beseffen dat de opnameperiode veel spanningen meebracht en dat je onder hoogspanning hebt geleefd. Eenmaal thuis begint de verwerking en daardoor ben jezelf ook misschien minder relaxed of reageer je anders. De balans en de rust moeten bij je kind en bij jou nog gevonden worden, wat tijd en geduld vraagt. Bovendien is elke baby een uniek wezentje dat op zijn eigen manier reageert op zijn omgeving, maar dat over het algemeen sneller overprikkeld kan reageren dan een op tijd geboren kind. Het is een kunst om de rust en tijd te nemen om je kind goed te observeren en op de signalen die hij je geeft te letten. Hierbij een aantal tips om sneller een balans te vinden.

 

Tips voor de voorbereiding op de thuiskomst.
Probeer de babykamer en alle benodigdheden ruim op tijd in orde te hebben omdat het ontslag vaak onverwacht komt en je baby in het ziekenhuis je nu juist nodig heeft. In deze laatste ziekenhuisperiode is het fijn om dag en nacht bij je kind in een kamer te zijn om te ervaren hoe hij die 24 uur doorbrengt en zo samen in een ritme te komen. Helaas is dit niet altijd mogelijk, maar probeer toch om zoveel mogelijk bij hem te zijn en hem zelf te verzorgen. Je kunt hem dan goed observeren en signalen die hij geeft leren herkennen. Probeer overdag lange perioden te buidelen. Zo kun je ontspannen communiceren en het nodigt je baby uit om periodes wakker te zijn als je zacht tegen hem praat en hij de warmte van je lichaam voelt. Je voelt het vertrouwen tussen jou en je kind groeien.

Thuis een balans vinden.
Te vroeg geboren baby’s zijn nog fragiel en sensitief en reageren anders op de omgeving dan op tijd geboren baby’s. Geef je kind de tijd geven om te wennen, waarbij het bieden van geborgenheid, rust en vaste rituelen belangrijke ingrediënten zijn voor je kind en voor jezelf om thuis een balans te vinden. Probeer visite in eerste instantie te beperken vanwege de onrust die dat kan geven.

Bij het uitvoeren van bad- en bedrituelen is het aan te raden om de rituelen op jouw manier te blijven hanteren. Het steeds veranderen kan onrust teweeg brengen. Probeer je kind langzaam te laten wennen aan nieuwe prikkels en geef hem daarvoor steeds weer de ruimte. Vermijd teveel omgevingsprikkels. Als je je baby verschoont en tegen hem praat, is dat prettig, maar als hij ook nog moet kijken naar een mobiel die beweegt en muziek maakt, dan kan dat te veel zijn. Bij een teveel aan prikkels, wendt je kind zijn blik af, sluit zijn ogen of gaat grimassen.

Vaak staan familie en vrienden te popelen om jullie kind te komen bewonderen. Het is echter aan te raden om je kind in de eerste periode niet door te veel verschillende handen te laten gaan. Dit gebeurde al in het ziekenhuis en hij moet nu wennen aan alleen jullie handen. Door hem teveel aan andere mensen te geven, raakt hij sneller overprikkeld en uit zijn doen. Het bezoek zal dit soms niet meteen opmerken, maar jij wel en jij krijgt misschien te maken met een kind dat urenlang van slag en huilerig is. Leg dit uit aan het bezoek. Ook is je kind vatbaarder voor verkoudheden en ziektes en het is belangrijk dat het bezoek daar rekening behoudt.

Dit is een ingekorte versie van een artikel uit de Kleine Maatjes van enkele jaren geleden. 

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0