Door Barbera Veul

Heel soms worden toekomstige ouders (veel) te vroeg verrast door de geboorte van hun kind tijdens hun verblijf in het buitenland. Het kan zelfs gebeuren in een ver land waar de gezondheidzorg veel minder goed is dan in Nederland, de ziekenhuizen er totaal anders uitzien en de hygiëne ver te zoeken is. De cultuur kan heel erg verschillen van onze westerse cultuur en de gesprekken met de artsen moeten bijvoorbeeld in gebrekkig Engels gevoerd worden.

Zo’n vroeggeboorte ver van huis heeft nog meer impact dan een vroeggeboorte in eigen omgeving. De taalbarrière is heel nadelig voor de contacten tussen jou als ouder en de hulpverleners. Bovendien ben je ver verwijderd van familie en vrienden, die je nu juist zo nodig hebt.  In veel gevallen zal de baby met behulp van een alarmcentrale (bijv. die van de ANWB) gerepatrieerd worden naar Nederland.

Soms is het beter dat de baby naar een groter (universitair) ziekenhuis in het betreffende land of in een aangrenzend land wordt getransporteerd als men daar betere zorg kan bieden. Dat kan een goed alternatief zijn voor een langdurende en ingewikkelde repatriëring naar Nederland.

De baby kan pas naar Nederland vervoerd worden als zijn gezondheidstoestand dat toestaat. Daarbij wordt bijvoorbeeld gelet op een stabiele ademhaling en een goede werking van de darmen. De longen en de darmen zijn door het luchtdrukverschil in het vliegtuig namelijk het meest gevoelig. Het gewicht van de baby is meestal van minder belang.

Meestal chartert de alarmcentrale een vliegtuig dat speciaal is ingericht voor medisch transport. In dit vliegtuig wordt dan een speciale couveuse geplaatst. Er zullen een kinderarts en een verpleegkundige meevliegen.

Soms wordt besloten om een baby per ambulance naar Nederland te vervoeren. Met name in Europa kan dit een goed alternatief zijn voor afstanden tot ongeveer 1200 kilometer. De baby heeft dan niet te maken met de luchtdrukverschillen in een vliegtuig, een start en een landing, en de couveuse hoeft veel minder vaak overgezet te worden.

In een enkel geval (meestal als de baby niet extreem te vroeg geboren is) kan de baby, als zijn gezondheidstoestand dat na een tijdje toelaat, door de ouders meegenomen worden in een regulier vliegtuig. Als de couveusezorg in het land van verblijf en aangrenzende landen erg slecht is, zal de baby zo vroeg mogelijk gerepatrieerd worden. Dan is het risico op medische complicaties in het buitenland groter dan de risico’s die de baby loopt bij het vervoer.

Quarantaine                                               

Bij aankomst in een Nederlands ziekenhuis, zal de baby eerst in quarantaine gaan. Het kind moet apart gehouden worden van andere patiëntjes vanwege het mogelijk dragen van de MRSA-bacterie, een bacterie die resistent is voor de meeste antibiotica. Bij mensen met een verminderde weerstand kan deze bacterie levensbedreigend zijn.

Om een eventuele verspreiding te voorkomen worden er kweken afgenomen bij de baby. Als er geen MRSA wordt geconstateerd, mag de quarantaine worden opgeheven. Omdat er in ziekenhuizen vaak niet veel quarantaineruimte beschikbaar is, kan het soms best veel moeite en tijd kosten om een geschikte plaats voor de baby te vinden.

Naast het regelen van de repatriëring, zullen de hulpverleners van de alarmcentrale vaak ook een luisterend oor bieden. Daarbij is het hun taak om de contacten met de verzekeringsmaatschappij te onderhouden, zodat de ouders zich daar niet druk om hoeven te maken. Omdat het kind niet in Nederland is geboren, moet er ook voor reisdocumenten gezorgd worden. Dit kan een erg ingewikkelde procedure zijn, waarbij ook de Nederlandse ambassade in het land van verblijf een grote rol speelt

Advies voor zwangere vrouwen         

Wil je als zwangere vrouw een verre reis maken, dan zijn hier een aantal tips. Zorg ten eerste altijd voor een goede reisverzekering, want een zorgverzekering vergoedt lang niet alle kosten. Wees je bewust van de risico’s die je loopt, je bent immers kwetsbaarder dan anderen. Verdiep je, voordat je gaat boeken, in de gezondheidszorg van je reisbestemming. En vraag je af of je de reis wel aan kunt qua gezondheid. Is een minder ver reisdoel of een minder afgelegen vakantieoord wellicht een betere optie?

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0