Het leven van een ex-prematuur op latere leeftijd. 

Door Melissa van Hoef

Voor de vaste lezers: misschien hebben jullie mijn naam al eens voorbij zien komen. Dat klopt! Afgelopen jaar stond ik met mijn verhaal in het julinummer. Nog even een stukje van mijn geschiedenis. Ik ben Melissa van Hoef en ben geboren op 10 december 1997 na een zwangerschap van 27 weken, waarbij ik ook nog een groeiachterstand had van vijf weken. In totaal heb ik vier maanden op de couveuseafdelingen van twee ziekenhuizen gelegen: eerst op de NICU van een academisch ziekenhuis en toen in het streekziekenhuis. 

Begin 2018 ben ik begonnen met mijn eigen Facebook– en Instagrampagina ‘Van klein naar groot’. Hiermee wil ik het onderwerp ‘(extreme) vroeggeboorte en het leven van een ex-prematuur op latere leeftijd’ meer in de picture brengen. Inmiddels heb ik contact met verschillende lotgenoten, couveuseouders en met ziekenhuizen/verenigingen.

Dit is iets wat ik ontzettend leuk vind! Door alle contacten heb ik meer geleerd over de verschillen tussen de vele vroeggeboortes en merk ik dat er steeds meer (h)erkenning komt voor bepaalde gevolgen van een vroeggeboorte. Ook ben ik sinds 2018 een van de vele vrijwilligers binnen de VOC: ik help mee op het gebied van social media (de VOC-website en Instagram).

Wanneer het leven veel te vroeg en kwetsbaar begint, dan zal je daar bijna altijd iets aan overhouden. De gevolgen kunnen zichtbaar, maar ook onzichtbaar zijn. Ook kunnen bepaalde gevolgen pas op latere leeftijd naar voren komen. Zo was ik al op jonge leeftijd slechthorend en daarom draag ik in het dagelijks leven gehoorapparaten. Ook draag ik een bril omdat ik wat slechter zie, maar dit is tegenwoordig als jong volwassene vrij normaal. Als je te vroeg geboren bent, dan staat dit niet op je voorhoofd geschreven. Een vroeggeboorte heeft hoe dan ook impact op je leven, of de gevolgen zichtbaar zijn of niet. Met ‘zichtbare gevolgen’ bedoel ik dat de gevolgen duidelijk zijn voor jou, maar ook voor de buitenwereld. Onzichtbare gevolgen kunnen gevolgen zijn die jij als ex-prematuur soms zelf niet eens doorhebt. Helaas hebben prematuren een grotere kans op bepaalde klachten/gevolgen dan kinderen die op tijd geboren zijn.

Uit de vele contacten die ik heb met lotgenoten, merk ik dat we vaak last hebben van dezelfde gevolgen, of dat bepaalde gevolgen zich vaker voordoen, waaronder slechthorendheid, zichtproblemen en vermoeidheid. Slechthorendheid en zichtproblemen zijn zichtbare gevolgen die vaak veroorzaakt worden door een onvolledige ontwikkeling en/of zuurstoftekort tijdens of na de geboorte, terwijl vermoeidheid een onzichtbaar gevolg is.

De oorzaak van die vermoeidheid is nog onbekend. Wellicht ontstaat het doordat het lichaam het trauma van de vroeggeboorte dan pas langzaam aan het verwerken/accepteren is. Dit kost hoe dan ook energie! Maar de vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door een niet volledig ontwikkelende stofwisseling of door andere zaken.

Juist omdat dit voor artsen een onbekend stukje is, ben ik op onderzoek gegaan, want wie weet heeft die vermoeidheid bij mij een hele andere oorzaak dan mijn vroeggeboorte. Na verschillende bloedonderzoeken weet ik dat mijn lichaam net een stuiterbal is: het heeft wisselende tekorten aan bepaalde vitamines. Zijn die tekorten de oorzaak van mijn vermoeidheid? Geen idee, dat ga ik nog uitzoeken. Bij navraag bij een arts weet ik inmiddels dat bepaalde klachten zeker te maken kunnen hebben met mijn vroeggeboorte en/of dat ik een groter risico heb op bepaalde gevolgen.
Ik vind het heel fijn om mijn ervaringen met jullie te mogen delen. De meeste mensen weten te weinig af van de latere gevolgen van een vroeggeboorte. Nog zoveel problemen bij opgroeiende en volwassen couveusekinderen zijn onbekend en/of nog niet goed onderzocht! En voor de buitenwereld is het vaak lastig om zich te verplaatsen in iemand die te vroeg bevallen is of die zelf (extreem) te vroeg geboren is.

Mijn vraag aan jullie is: heb jij als opgroeiend/volwassen couveusekind ergens last van wat misschien te herleiden is tot je vroeggeboorte? Wat zijn jouw klachten/gevolgen?

Wil jij meer weten over mij, mijn vroeggeboorte, de gevolgen die ik ondervind en hoe mijn onderzoek afloopt? Of wil jij met mij in contact komen? Dat kan door te mailen naar vankleinnaargroot_@hotmail.com (met een liggend streepje voor @) of kijk op ‘Van klein naar groot’ via mijn Facebookpagina en Instagrampagina.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0