Extra Corporele Membraan Oxygenatie (ECMO)

De ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie) is een hart-longmachine voor pasgeborenen, alleen beschikbaar in de academische centra van Nijmegen en Rotterdam. Helaas is het zo dat hij niet geschikt is voor de héle kleintjes: er gaat een ingrijpende operatie aan vooraf en de apparatuur is niet verfijnd genoeg voor kinderen jonger dan (ongeveer) 34 weken zwangerschap.

Wat doet het ECMO-systeem?

Het verwijdert het koolzuurgas en zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in het bloed komt. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van een kunstlong. De ECMO heeft op zichzelf geen genezende werking, het neemt tijdelijk de functie van de longen over zodat deze kunnen rusten en genezen.

Als een kind niet (goed) reageert op beademing, IRDS heeft of bijvoorbeeld een sepsis, kan verwezen worden naar Rotterdam of Nijmegen. Het kind wordt dan met een speciale ambulance opgehaald.

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0