Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Monitor

Monitor

Monitorelektrodes

Meestal ligt je kindje aan de monitor, die met het kind verbonden is door middel van elektrodes. Die meten o.a. de ademhaling en hartslag met drie elektrodes die zijn vastgeplakt op de borst van je kind. Als die te veel vertragen, dan klinkt er een alarm. Kleine, onrijpe prematuren ‘vergeten’ nog wel eens te ademen, en door het alarm kan de verpleegkundige snel ingrijpen.

Met een bandje om de voet of hand kan de zuurstofverzadiging (saturatie) worden gemeten. Ook kunnen de bloeddruk (met een bandje om de arm of rechtstreeks via de bloedbaan) en de temperatuur (met bijvoorbeeld een thermometer in de luier) worden gemeten.

Bloeddruk

Regelmatig wordt de bloeddruk van je kindje gemeten. Het kan gedaan worden met een bandje om de arm, maar een andere manier is een inwendige bloeddrukmeting (dat heet: ‘bloedige meting’). Er wordt dan een slangetje in een slagader ingebracht. Voordeel hiervan is dat het kind niet steeds geprikt hoeft te worden (er kan ook bloed worden afgenomen via deze lijn). De bloeddruk moet goed in de gaten gehouden worden, omdat de tere – vaak nog onrijpe – vaatjes nog niet veel kunnen hebben. Als de vaatjes ‘lekken’, kan de baby opzwellen en het is natuurlijk vooral van belang om de bloeddruk in de hersenen te controleren. Als daar vaatjes beschadigd raken, is er sprake van een hersenbloeding die schade kan veroorzaken aan de hersenen.

Saturatie

De saturatiemeter (pulse oximeter) meet hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Een kind ademt met de longen (dat wordt met de monitor bewaakt) maar het bloed moet natuurlijk de zuurstof uit de longen opnemen en naar de organen vervoeren. Zolang het kind nog in de baarmoeder zit, is de saturatie slechts rond de 50%, na de geboorte stijgt dat langzaam tot ongeveer 90%. Is de saturatie lager, dan zal de zuurstof hoger worden gezet. Dat moet langzaam gebeuren, omdat een teveel aan zuurstof nadelig kan werken op de organen, en de zuurstof moet de tijd hebben om de saturatiemeter (meestal aan een voetje) te bereiken. Daarbij moet ook in aanmerking genomen worden dat bij een kind dat veel beweegt, de meting onnauwkeurig kan zijn.

Temperatuur

Een kindje dat (veel) te vroeg geboren wordt, kan zich nog niet op temperatuur houden. De huid is nog te dun en bovendien is de bloedsomloop nog niet rijp. Dat is de belangrijkste reden dat je kindje in de couveuse ligt: daarbinnen is de temperatuur en de luchtvochtigheid goed te regelen. Soms is het daarbinnen gewoon 37°C! Naarmate je kindje groter wordt, wordt die temperatuur van de couveuse lager gezet.

Vaak ligt het kind bloot met alleen een luier aan, in de couveuse. Tegenwoordig ligt het vrijwel altijd in een nestje, een snuggle ( die daar speciaal voor bestemd is) maar er kan ook een nestje gemaakt worden van opgerolde doeken. Dat heeft niet met warmte te maken, maar met een geborgen gevoel voor het kind. Vaak heeft de baby een mutsje op: dat heeft wel alles met warmte te maken. Het hoofdje van het kind is relatief groot en via het hoofd verliest het kind dan ook veel warmte. Soms heeft het ook sokjes aan: dat heeft te maken met de bloedsomloop die juist in de uiteinden van het lichaam nog niet goed op gang is.

Sluiten