Voeding en groeien

Als er geen speciale problemen zijn rondom je kind, zijn dat de dingen waar de ouders het meest belangstelling voor hebben. Logisch: van voeding groeit het kind, en als het groot genoeg is, mag het mee naar huis!

Dysmatuur

Er zijn kinderen die bij hun geboorte te weinig wegen voor de duur van de zwangerschap. Deze kinderen kunnen op tijd geboren zijn (en dan bijvoorbeeld 2000 gram of minder wegen) of zowel te vroeg als te klein. Dat heet dysmaturiteit. Een dysmatuur kind loopt extra risico’s: het geboortegewicht speelt een grote rol in de kwetsbaarheid van het kind.
In ieder geval is groei belangrijk, en ook in de beleving van de ouders speelt het een grote rol. Hoe kleiner het kind, hoe kwetsbaarder het is en hoe meer risico’s het loopt – is het gevoel van veel ouders – wat niet per definitie waar is, want er zijn ook kleine, krachtige mensen!

Prematuur

Baby’s in de baarmoeder groeien het hardst in de laatste maanden van de zwangerschap. Tussen de 26e en de 32e week verdubbelt hun gewicht en ook daarna zet de groei zich voort.
Een kind dat in deze periode geboren wordt, heeft het dan ook heel erg zwaar. Een pasgeborene valt altijd enigszins af na de geboorte, een prematuur ook. Dat kan heel beangstigend zijn, maar is in feite heel normaal. Er wordt direct na de geboorte zoveel van juist dit kind gevraagd dat het even geen energie heeft om te groeien. Hij heeft energie nodig om aan allerlei andere problemen het hoofd te bieden: àl zijn organen moeten aan de gang blijven!

Bovendien werkt het hele spijsverteringsstelsel nog niet ‘naar behoren’: in de baarmoeder zou hij zijn voeding via de navelstreng hebben gekregen en niet via mond-en-maag. In eerste instantie wordt het kind dan ook gevoed via een infuus, maar al snel wordt geprobeerd maag-darmkanaal vervroegd ‘rijp’ te laten worden door voeding te geven via een sonde: als het kan de afgekolfde borstvoeding van de moeder. Dat heeft de voorkeur, omdat het kind dan ook afweerstoffen meekrijgt. Als het nodig is, wordt daar BMF, (breastmilkfortifier), aan toegevoegd, met extra voedingstoffen in de vorm van eiwitten, vetten en koolhydraten. vitamines en mineralen. Anders is er uiteraard ook uitstekende kunstvoeding voorhanden.
Maar de onrijpheid, en de vaak voorkomende overige problemen, maken toch dat een kind in de couveuse de groei van een kind in de baarmoeder meestal niet bijhoudt. Als een kind de uitgerekende datum, de datum dat hij geboren had moeten worden, bereikt is hij daardoor meestal (een stuk) minder zwaar dan een op tijd geboren baby.

Aangepaste groeidiagrammen prematuren

In 2011 zijn er aangepaste groeidiagrammen gemaakt voor prematuren op grond van gegevens die verzameld zijn voor het Pinkeltje onderzoek. Deze groeidiagrammen betreffen de omtrek van het hoofdje, de lengte van de baby en uiteraard het gewicht, voor jongens en meisjes apart en voor alle kinderen die zijn geboren tussen de 25 en 36 weken (over de 24 wekers zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar).

De aangepaste groeidiagrammen zijn te vinden op de site van TNO – en zien er hetzelfde uit als groeidiagrammen van op tijd geboren kinderen. Als je naar het consultatiebureau gaat, print er een uit voor jouw kind en neem hem mee, nog lang niet iedereen is ermee bekend!

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0