Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Pijn & pijnbestrijding

Pijn en pijnbestrijding

Pijnverwerking

Pasgeboren kinderen ervaren waarschijnlijk wel pijn maar kunnen hier nog niet mee omgaan. Dat is tenminste de algemene opvatting, maar niet iedereen is het hiermee eens. Sommige wetenschappers denken dat de pijnprikkels niet doordringen tot in de hersenschors en als ze daar al aankomen, is de hersenschors waarschijnlijk nog niet rijp genoeg om pijn te ervaren. Verder denken wetenschappers dat kleine prematuren zich daardoor niet bewust zijn van pijn tot ongeveer de 29-30e zwangerschapsweek. Maar in het algemeen wordt er rekening mee gehouden dat ook heel kleine kinderen wèl pijn ervaren, doordat je reacties ziet van het kind in de ademhaling, hartfrequentie, bloeddruk en de stresshormoonspiegel. Het idee van wetenschappers is dat alle pijnprikkels even heftig binnenkomen en het kindje ze niet kan reguleren. Daardoor is de reactie op een pijnprikkel niet altijd in relatie tot de hoeveelheid pijn. Dit komt ook omdat het zenuwstelsel nog niet volgroeid is. Baby’s zouden alle vormen van pijn als zeer hevig kunnen ervaren.

Pijn bij een baby kun je bijvoorbeeld herkennen aan een frons boven de wenkbrauwen en/of samengeknepen oogjes, maar ook aan de ademhaling, hartfrequentie, (beide goed te zien als het kind aan de monitor ligt), de bloeddruk en stresshormoonspiegel. Chronische pijn is lastiger te herkennen, maar artsen, verpleegkundigen en ouders moeten er alert op zijn. Let goed op de reacties van je kind en interpreteer ze!

Pijn kan ook bij deze kleine baby’s bestreden worden door troosten, het geven van sucrose of borstvoeding maar ook door medicijnen zoals paracetamol of morfine. Bij meerdere pijnlijke ingrepen op één dag is het weer minder goed om het kind borstvoeding te geven tijdens de pijnlijke handeling, omdat het kind dan misschien voeding met pijn gaat associëren.

Sluiten