Onbekend

Over smaak en geur is weinig bekend bij pasgeborenen. Wel weten we dat (à terme) pasgeborenen een voorkeur hebben voor een zoetige smaak. De overige zintuigen, ogen, oren en huid (eigenlijk: zien, horen en gevoel) worden hieronder behandeld.

Zien

ROP staat voor retinopathie van de prematuur. Hierbij is het netvlies van de ogen beschadigd. Deze handicap kan ontstaan bij kinderen die behandeld zijn met extra zuurstof. Daarom worden alle kinderen die geboren zijn na een zwangerschap korter dan 32 weken en ) die extra zuurstof hebben gehad regelmatig onderzocht door de oogarts, ook later nog als ze al zijn overgeplaatst naar een algemeen ziekenhuis. Als het netvlies afwijkingen vertoont, kan een tijdige operatieve behandeling (tegenwoordig meestal een laserbehandeling) vaak volledige blindheid voorkomen.

Meer informatie

Folder ROP screening

Deze folder geeft uitleg over de ROP-test.

Gratis download

Horen

Kinderen die een zuurstoftekort hebben gehad, lopen meer risico op een gehoorstoornis. Datzelfde geldt voor een door bacteriën veroorzaakte hersenvliesontsteking, kinderen die (ernstige) geelzucht hebben gehad waardoor een wisseltransfusie noodzakelijk is geweest. Het is dus belangrijk om bij prematuur geboren kinderen het gehoor goed in de gaten te houden en daar niet pas mee te beginnen als je na ontslag van je kind bij het consultatiebureau komt.

Dit wordt gedaan met een ALGO-screening, die is ontwikkeld om een gehoorafwijking zo vroeg mogelijk op te sporen. Met dit onderzoek wordt de volledige weg getest die geluidssignalen van het oor tot aan de hersenschors volgen. Wanneer een toon wordt aangeboden, ontstaan er elektrische signalen ter hoogte van het slakkenhuis die via zenuwbanen aan de hersenen doorgezonden worden. De stroomverschillen die hierbij optreden zijn zeer klein, maar nog wel net meetbaar via elektroden op de huid van de schedel. Het gemeten signaal wordt vergeleken met het signaal van goedhorende pasgeborenen. Zo worden in enkele minuten 500 tot 15.000 metingen gedaan. Bij 99,98 procent zekerheid dat een baby een goed gehoor heeft verschijnt ‘Pass’ op het scherm. Sinds 2003 is dit een standaardtest op alle NICU’s.

Jaarlijks blijken ongeveer 60 kinderen die de zorg van een NICU nodig hebben gehad, slechthorend of doof te zijn.

Gevoel

Net als bij volwassenen, is de huid het grootste orgaan van een pasgeborene, en dat is bij een prematuur niet anders. Alleen: als het kindje héél vroeg geboren is, is de huid nog heel dun en kwetsbaar. Vaak nog bedekt met donshaartjes (lanugo) vooral bovenaan de rug en op de schoudertjes. Ook zie je wel kindjes die geboren worden met een dikke witte vettige laag (vernix). Van de andere kant heeft de huid nog geen onderhuids vetlaagje bij een zeer prematuur kind. Dat is ook de belangrijkste reden dat hij zichzelf nog niet op temperatuur kan houden.

Naarmate de zwangerschap langer heeft geduurd (vanaf ongeveer 30 weken), zie je dat er ook een vetlaagje wordt opgebouwd, je kindje wordt meer en meer een echter baby. De huid is heel gevoelig en eigenlijk nog niet goed bestand tegen het liggen op een ondergrond. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan die ondergrond waarop het kindje ligt: zonder plooien of vouwen.

Aan de kleur van de huid leest de verpleegkundige af hoe het kind zich voelt. Is het mooi roze, bleek, of grauw? Ze zal dat ook aan de ouders leren.

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0