Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Verzorging

Verzorging

Je kindje heeft natuurlijk niet alleen verpleging en medische zorg nodig, maar moet ook verzorgd worden. Het moet regelmatig worden verschoond, gevoed en er moet worden gezorgd voor het comfort van de baby. In het begin vinden veel ouders het moeilijk om zelf voor hun kindje te zorgen: een kindje in de couveuse is nog zó kwetsbaar!

Iedere vorm van verzorgen dient (net als de medische en verpleegkundige zorg) met rust en aandacht gebeuren, niet even snel snel tussen de bedrijven door, maar het is goed als er de tijd voor wordt genomen die nodig is om het kindje gerust te stellen en aan de handelingen te laten wennen. De verzorging van een kind is iets vooral voor de ouders. Soms vinden ouders het eng, je kindje lijkt (en is) zo kwetsbaar en klein. Maar het is goed en fijn om zelf iets voor en met je kindje te doen, zeker de dingen die alle ouders doen.

Luier verschonen

Een luier verschonen, bijvoorbeeld: het komt meerdere malen per dag voor en lijkt heel simpel, maar het is vermoeiend en onoverzichtelijk voor je kindje. Hoe doe je dat? De verpleegkundige zal het je voordoen en je helpen. Ze zal je laten zien wat er allemaal klaar moet liggen, zodat het verschonen zelf rustig kan gebeuren. Er moet worden gezorgd dat het kindje niet teveel kan afkoelen en eventueel gezorgd worden voor afschermen van een lichtbron die in de oogjes valt. Eventueel – als het kindje het aankan – kunnen ervoor of juist erna andere activiteiten gepland worden, zodat je kindje daarna rustig kan slapen (bij voorkeur op de borst van een van de ouders). Soms is het voor een kindje teveel om meerdere activiteiten achter elkaar te plannen: dan moet dat natuurlijk juist worden voorkomen! Als je daaraan twijfelt, maak het dan bespreekbaar! Je ziet natuurlijk nogal eens dat een kindje plast of zelfs poept tijdens een voeding: het is jammer als je hem net voor de voeding verschoont hebt en deze stressvolle handeling nog een keer moet gebeuren voordat je baby weer rust krijgt. Aan de andere kant is het juist goed een baby met rust te laten na de voeding, omdat een kindje nog wel eens kan gaan spugen.

Een van de ouders is de ondersteuner van het kindje: laat het je vinger vasthouden, leg een hand tegen het ruggetje of de billetjes (als het kindje op de zij ligt), onder de voetjes of op het hoofdje. Het is het mooist als het kindje op de zij kan liggen tijdens het verschonen, dan kan het kindje zichzelf het beste onder controle houden. De andere ouder (of de verpleegkundige) maakt zachtjes de luier los in gelijkmatige bewegingen en zorgt dat de plakstrip niet tegen de baby plakt. De billetjes worden van voor naar achter schoongemaakt met wattenbolletjes of met gaasjes en verwarmd water. Daarna de luier onder de billetjes schuiven en zeker niet het kind aan de beentjes omhoog tillen! Het hoeft nietlangzaam, maar moet wel rustig te gebeuren. Degene die de luier vervangt, kijkt goed naar het kindje en ziet of het kindje het nog aankan. Eventueel een pauze inlassen is aanbevolen.
Na het verschonen wordt de baby weer comfortabel neergelegd (of op de borst van een van de ouders!) en tenminste een van de verzorgers blijft bij hem om te zien of het kindje zichzelf onder controle heeft. Het is goed om dit een kwartiertje later nog even te controleren.

Sluiten