75 nieuwe speelkoffertjes in alle ziekenhuizen voor broertjes en zusjes

Avatar

Op 17 november, Wereld Prematuren Dag, delen we aan alle 75 ziekenhuizen met een neonatologie-afdeling (couveuse-afdelingen) nieuwe speelkoffertjes uit! 1 op de 10 baby’s wordt in Nederland te vroeg geboren. Naast vroeggeboorte worden ook kinderen die ziek zijn of dysmatuur vaak direct opgenomen op deze afdelingen. Zij liggen weken,  soms maanden in het ziekenhuis en krijgen intensieve zorg. Voor broertjes en zusjes is het vaak moeilijk te begrijpen waarom de baby in een couveuse moet blijven. Ook mogen zij vaak niet op bezoek komen, vanwege infectiegevaar. Om hen helderheid te verschaffen hebben wij een speelkoffer (couveusekoffertje) ontwikkeld. Hiermee leren ze spelenderwijs de wereld waarin een couveusekind verblijft.

 

Speelkoffer voor broertjes en zusjes

Broertjes en zusjes van een couveusekind snappen vaak niet wat er gebeurt.  Ilona Jochems, voorzitter van onze vereniging legt uit, ‘Er is een baby geboren, maar die moet in het ziekenhuis blijven in een glazen kastje. Broertjes en zusjes mogen vaak de eerste tijd niet op bezoek komen, omdat ze besmettelijke kinderziektes zoals waterpokken kunnen overdragen. En als ze na een tijdje voor het eerst hun broertje of zusje zien, dan is dat onder bijzondere omstandigheden met plakkertjes op het lijfje en met draden en slangetjes en ze zien dat mama en papa verdrietig zijn en weinig tijd hebben voor andere dingen. Maar waarom dat gebeurt is voor een kind moeilijk te begrijpen’.

In de koffertjes zitten onder meer kleur- en  voorleesboeken die uitleggen wat vroeggeboorte is. Daarnaast kan aan de hand van een speelgoedpop uitgelegd worden waar de plakkers en draadjes in de couveuse voor nodig zijn. Speciale dank aan de sponsoren en de inzet van onze vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.

Wereld Prematuren Dag

Op 17 november is het wereldwijd Wereld Prematuren Dag (WPD). Op deze dag steken we kersverse ouders een hart onder de riem en zetten daarnaast de zorgverleners in het zonnetje. In de weken voorafgaand vergroten we daarnaast de bekendheid, het begrip en bekendheid rondom vroeggeboorte en andere oorzaken waardoor een kindje direct na de geboorte wordt opgenomen in het ziekenhuis. Er vinden op deze dag (en in de Week van het Couveusekind voorafgaand ook in veel ziekenhuizen activiteiten plaats. In vele ziekenhuizen worden activiteiten voor kinderen en ouders georganiseerd, vaak in samenwerking met onze vrijwilligers.

 

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0