Gastlessen couveusekinderen in de kinderopvang

Couveuseouders (VOC)

Wij vinden het erg leuk om te melden dat de e-mails over de gastlessen aan de kinderopvang binnen beginnen te stromen. Er is veel belangstelling vanuit de kinderopvang en dat vinden wij een goede ontwikkeling.

Inhoud gastles

De gastles heeft als doel om meer bewustwording en begrip te krijgen voor de heftige periode die een couveusestart met zich mee brengt. De denkbeeldige achtbaan waarin ouders belanden, stopt niet nadat hun kindje uit het ziekenhuis komt, maar gaat daarna vaak ook nog een tijd door.

De gastlessen worden gegeven door vrijwilligers aan de hand van een standaard presentatie. Beginnend met uitleg wat de VOC doet. In de presentatie wordt een stukje ‘theorie’ verteld wat prematuriteit is, hoe vaak het voorkomt, met welke medische obstakels (denk aan longproblemen) deze groep kinderen te maken kunnen krijgen.

Iedere vrijwilliger vertelt het verhaal ook vanuit de eigen ervaring. Een verhaal dus van dichtbij.

In de presentatie wordt ook verteld welke niet zichtbate gevolgen een vroeggeboorte kan hebben. Zo begrijp je als professional beter waarom een kindje op bepaalde vlakken onder het gemiddelde scoort en hier rekening mee houden. En kun je eventuele ontwikkelingsachterstanden en stoornissen beter signaleren en verwijzen naar de juiste zorg.

De presentatie wordt in dialoog met de groep gegeven. Er is ruimte om vragen te stellen en samen na te denken hoe je als kinderopvang goed aan kunt sluiten bij de couveusekinderen en hun ouders. Tips en trucs worden gedeeld.

Na afloop van de gastles ontvang je als kinderopvang een Model Prematurenbeleid waarin alle informatie rondom de couveusestart is opgenomen en waarin aanbevelingen staan voor de werkwijze in de kinderopvang. Deze kun je makkelijk aanpassen naar de eigen organisatie.

Kosten

De VOC draait op vrijwilligers. Wij vragen voor de gastlessen een reiskostenvergoeding voor de vrijwilligers die de gastles komen verzorgen. Wij streven ernaar dat dit 2 vrijwilligers per gastles zijn.

Daarnaast zouden wij het leuk vinden als u als kinderopvangorganisatie Lid wordt van de VOC. Met de € 35,00 op jaarbasis, kunnen wij de gastlessen voort blijven zetten en ons in blijven zetten voor de belangen van couveuseouders.

Als lid krijg je ieder kwartaal ons magazine Kleine Maatjes gratis thuisgestuurd. Het staat boordevol verhalen van couveuseouders. Ook staat het blad vol informatieve artikelen van professionals uit de ‘couveusewereld’.

Regio

Wij hebben een bestand met vrijwilligers. De aanvragen worden in ons team besproken en er wordt een vrijwilliger gezocht die uit de regio komt.

Geef bij aanvragen dus door waar de gastles verzorgd moet gaan worden.

Tijd

U kunt bij de aanvraag aangeven wanneer u de gastles graag zou willen. Dit kan overdag. Bijvoorbeeld als invulling van een studiedag. Maar ook op een avond.

Een presentatie duurt gemiddeld minimaal 30 minuten. In overleg wordt besproken hoeveel tijd er uitgetrokken kan worden voor de gastles.

 

Heeft u interesse in een gastles bij u op de opvang of lijkt het je leuk deze gastlessen te gaan geven, stuur dan een e-mail naar info@couveuseouders.nl

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0