Hoe verloopt een gastles op een kinderdagverblijf? Onze vrijwilliger vertelt.

Avatar

Op een zaterdag zit ik al vroeg met een vriendin in de auto klaar voor onze rit naar Groningen. Mijn eerste gastles om pedagogisch medewerkers inzicht, voorlichting en handvatten te geven voor de beste ondersteuning van een couveusekindje. Een jaar geleden kon ik mij hier niks bij voorstellen, voorlichting geven en vooral mijn verhaal te delen over ons couveusekindje. Rond deze tijd vorig jaar was ik nog geen vijf maanden zwanger en nu “ervaringsdeskundige” wat kan het leven toch raar lopen.

Eenmaal aangekomen in Adorp bij Thuishuis Klein is Fijn werden wij warm ontvangen door de zeven medewerkers  Na de introductie vertelde ik mijn verhaal, ondersteunt door een filmpje van de tijd in het ziekenhuis, van de weg naar de OK tot de grote dag dat onze kleine vent naar huis mocht. Je kan heel veel vertellen over wat je hebt meegemaakt, hoe het er aan toe gaat in het ziekenhuis op de NICU, High Care, Medium Care, hoe klein hij was en hoeveel grote stappen zo’n klein ventje moet nemen voordat hij naar huis mag. Door het in beelden te laten zien maak je het een stuk tastbaarder en makkelijker te begrijpen voor buitenstaanders.

De pedagogisch medewerkers stelde tussendoor heel veel vragen: dat was erg fijn want zo werd het een interactieve ochtend. Hieruit bleek ook wel hoe belangstellend ze waren.

Vanuit mijn eigen ervaring (onze kanjer ging met zes maanden ook voor het eerst naar de crèche) kon ik goed uitleggen wat je als ouders van een couveusekind belangrijk vindt en wat nodig is om de opvang zo goed mogelijk te regelen. Want naast het creëren van begrip is het belangrijk om samen vertrouwen op te bouwen; als ouder heb je geruststelling nodig. Tijdens de gastles heb ik uitgelegd hoe je dat als ouders en pedagogisch medewerkers samen oppakt. We hebben al zoveel meegemaakt met onze kanjers dat het dan zo fijn is dat wij onze kindjes met een gerust hart achter kunnen laten bij mensen die begrijpen dat onze kinderen veel hebben meegemaakt en soms even die extra warmte, rust of knuffel nodig hebben.

Wij hadden van tevoren ingeschat dat wij een uur nodig zouden hebben voor de gastles en de vragen, uiteindelijk zijn we ruim twee uur in gesprek geweest met elkaar: de tijd vloog voorbij! Achteraf kon ik hen met een gerust hart vertellen dat dit mijn eerste gastles was. Het was erg fijn om deze gastles te geven, hierbij creëer je begrip voor couveusekinderen en voor hun ouders. Elke kinderopvang krijgt te maken met een couveusekindje, daarom weet je ook dat deze gaslessen zeker niet voor niks zijn.

Bedankt medewerkers van Thuishuis Klein is Fijn voor jullie tijd en belangstelling en jullie mooie gift. Op naar de volgende gastles(sen)!

 

Noot: wil jij dat een van onze vrijwilligers een gastles komt geven? Kijk dan hier voor meer informatie

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0