Kwaliteitscriteria Kangoeroe en Smiley

Couveuseouders (VOC)

 

De VOC is alweer bijna 40 jaar geleden opgericht en heeft belangrijke veranderingen teweeggebracht om de kwaliteit van de zorg voor baby en gezin op neonatologieafdelingen te verbeteren.

Sinds 2009 heeft de VOC zich ingezet om een ‘klantkeurmerk’ te ontwikkelen waaraan neonatologieafdelingen en Moeder-Kindafdelingen zich kunnen toetsen; de verloskunde-, kraam- en neonatologieafdelingen kunnen zich hieraan toetsen. In het keurmerk zijn allerlei criteria vanuit ouders – ‘Wat Ouders Willen’ – samengebracht.

In het programma verbeteren afdelingen zich, door na een zelfevaluatie zichzelf te ontwikkelen en te voldoen aan de criteria zoals geformuleerd door ouders. Wanneer ziekenhuizen denken te voldoen aan de criteria, kunnen zij een audit aanvragen om getoetst te worden. In toenemende mate maken ziekenhuizen gebruik van het Neokeurmerkprogramma. In de praktijk zien we afdelingen grote verbeterslagen qua kwaliteit maken. Alles in het belang van goede zorg voor de baby en familie.

De VOC en Stichting Kind & Ziekenhuis zijn van mening dat nog onvoldoende gebruik gemaakt wordt van de kwaliteitscriteria van de Kangoeroe en Smiley’s. Gezamenlijk hebben de VOC en Stichting Kind & Ziekenhuis een brief geschreven naar het Ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland en Inspectie Volksgezondheid en Jeugd met het verzoek hierover in gesprek te gaan. In september en oktober staan de gesprekken gepland. Samen willen we zoeken naar mogelijkheden om onze invloed te vergroten in het belang van vraaggestuurde zorg.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0