Parent Organisations Summit

Avatar

Januari 2020, Freising Duitsland

Eind januari 2020 werd de 1e Parent Organisations Summit georganiseerd door de EFCNI. Ook de VOC was hierbij vertegenwoordigd: Gert-Jan van Steenbrugge en Ilona Jochems waren aanwezig.

 

Vrijdagochtend was de eerste workshop voor Ilona gepland: Hoe bouw je een organisatie op? Zeer interessant. Het blijkt dat we bij de VOC al een aardig eind op weg zijn, maar toch nog voldoende tips gekregen om onze vereniging nog professioneler te maken. Gert-Jan had in de ochtend een Parent Advisory Board bijeenkomst.

In de middag volgen diverse presentaties. We zijn meegenomen in hoe Portugal de Standards of Care heeft uitgerold en vanuit de WHO werd verteld hoe zij wereldwijd werken op het gebied van preventie van te vroeg, te licht of ziek geboren baby’s. Aan het eind van de middag werden uit diverse landen wat best practices gedeeld, zoals een Roemeens Kleine Helden Huis en een psychologische training voor ouders van prematuren en zorgverleners.

Mocht je interesse hebben in één van deze onderwerpen, laat dan een berichtje voor ons achter.

In de avond was een netwerkdiner georganiseerd en werden de EFCNIi awards uitgereikt. Niet geheel verrassend aan de best practices die we in de middag voorbij hadden zien komen.

Zaterdagochtend kregen we een zeer interessante presentatie over de langetermijngevolgen van vroeggeboorte. Wanneer de sheets voor ons beschikbaar worden gesteld, zullen we de belangrijkste informatie hieruit delen.

Daarna volgde een update van de initiatieven van de EFCNI, o.a. over de Standards of Care en GLANCE (glance-network.org).

Vervolgens kwam de Japanse neonatoloog aan het woord die ’s werelds lichtst geboren baby die naar huis is gegaan heeft behandeld (268 gram). Hij vertelde ons ook over de uitdagingen die Japan kent op het gebied van neonatologie en vooral bij het opstarten van een ouderorganisatie. Japanse ouders zijn vooral bezig met hun kind zo ver mogelijk te brengen in het leven en maken daarom geen tijd voor vrijwilligerswerk.

 

Zaterdagmiddag volgde Gert-Jan een workshop over hoe de toolkit rondom de Standards of Care het best ingezet kan worden. Dat gaat ons in Nederland zeker ook helpen!

Ilona kreeg een workshop over Social Media en hoe je dit nog beter kunt inzetten rondom gevoelige onderwerpen. Allebei hebben we veel geleerd!

 

Op zondagmorgen was er een brainstorm met de World Cafe methode. In korte sessies van een kwartiertje hebben we input gegeven op diverse onderwerpen, zoals bewustwording rondom HELLP, implementatie van de Standards of Care, een vragenlijst over zorg op de NICU, thema’s voor Wereldprematurendag en de communicatie die daar bij kan horen.

 

Het was een zeer geslaagd weekend en we kijken uit naar het in praktijk brengen van wat we geleerd hebben.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0