Uitvoering regeling verlengd verlof: De VOC gaat naar Den Haag

Couveuseouders (VOC)

“Einde aan te kort verlof voor moeders van couveusekinderen”, zo luidde het persbericht dat de VOC anderhalf jaar geleden uitstuurde nadat de Eerste kamer de wet ‘Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden’ had aangenomen. Wat waren we blij en trots dat er na een jarenlange lobby een regeling was getroffen. We waren blij voor alle moeders die na 1 januari 2015 te vroeg zouden bevallen, want de wet maakte een einde aan de veelvoorkomende situatie dat zij alweer (bijna) aan het werk moesten als hun baby uit het ziekenhuis werd ontslagen. Dat is immers veel te snel.

Maar wat een teleurstelling is het als je hoort hoe er met de uitgangspunten van de wet wordt omgegaan. De  signalen en concrete berichten van maatschappelijk werkers en van moeders zelf zijn inmiddels helder: vele moeders krijgen, ondanks de nieuwe wet, geen extra verlof toegewezen. “Het woord ‘extra’ zorgt wellicht voor verwarring”, aldus Gert Jan van Steenbrugge, directeur van de VOC. “Het gaat erom dat moeders na thuiskomst van hun kindje(s) 10 weken thuis kunnen zijn, alvorens hun werk te hervatten. De ingewikkelde rekensom die het UWV hanteert, klopt om die reden deels. Als je kindje(s) binnen je verlofperiode naar huis komen, dan trekt het UWV de weken die al behoren tot het reguliere bevallingsverlof af. Overigens krijgen we ook signalen dat niet ieder UWV op dezelfde wijze rekent. Het UWV berekent in sommige gevallen ook een “eigen risico”, zoals ze dat zelf noemen. Wat ons betreft is dat een misplaatste term, want het komt erop neer dat er nog eens 7 dagen van het verlof afgetrokken wordt. ”

Kortom, reden genoeg voor de VOC om naar Den Haag te gaan, zoals we medio februari al aankondigde. We hebben een petitie geopend: bevallingsverlofcouveuseouders.petities.nl . Deze petitie is de eerste dag al 1000 x ondertekend, zo snel gaat dat. Maar dat is lang niet genoeg, we willen zoveel mogelijk handtekeningen, zodat we heel gericht het signaal kunnen afgeven dat ons inziens de regeling niet wordt uitgevoerd zoals afgesproken. Dus vaders en moeders, opa’s en oma’s en iedereen die erbij betrokken is: TEKEN DE PETITIE en laat zien hoe belangrijk het verlengde verlof is!

We houden je op de hoogte.

En mocht je op andere (social) media kanalen, buiten de website en Facebook van de VOC een reactie hebben achtergelaten, wil je dat hier nogmaals doen? Dan kunnen we de petitie kracht bij zetten met de reacties. Daarnaast geven de reacties ons inhoudelijk veel informatie over hoe de instanties nu exact te werk gaan.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0