Verlengd verlof voor couveusemoeders!

Couveuseouders (VOC)

De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen viert een bescheiden feestje: Dankzij een wet die vandaag in de Eerste Kamer is aangenomen kunnen moeders van te vroeg geboren kinderen na thuiskomst uit het ziekenhuis net zo lang bij hun kind zijn als wanneer het op tijd geboren zou zijn. De wet maakt een einde aan de veel voorkomende situatie dat moeders alweer (bijna) aan het werk moeten als hun baby uit het ziekenhuis wordt ontslagen.

10 Weken verlof zodra de baby thuiskomt

Tot nu toe kwam zelfs voor dat moeders van extreem te vroeg geboren kinderen weer op hun werk moesten verschijnen terwijl hun kind nog in het ziekenhuis lag. Vanaf 1 januari 2015 houden moeders waarvan na deze datum het zwangerschapsverlof ingaat en waarvan het kind bij de geboorte moet worden opgenomen, recht op 10 weken zwangerschapsverlof. Dit verlof gaat in zodra de baby thuiskomt.

Gert Jan van Steenbrugge, directeur van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen is bijzonder verheugd dat na jarenlange inspanning de wet nu eindelijk op 1 januari ingaat.

“Deze wet geeft moeders de ruimte om te wennen aan de situatie thuis met hun kind. Die ruimte is vaak ook hard nodig. Prematuur geboren kinderen hebben vaak nog langdurig extra zorg nodig. Bovendien zijn ouders als zij thuis komen met hun kind na een lange, emotioneel zware periode in het ziekenhuis vaak uitgeput, hun leven staat totaal op zijn kop. De vroeggeboorte van een kind zorgt namelijk voor veel onzekerheid. De baby is niet, zoals veel mensen soms nog denken, in het ziekenhuis omdat het nog wat moet groeien, maar omdat vroeggeboorte veel complicaties met zich mee kan brengen.”

Herstel

Niet zelden houden te vroeg geboren kinderen ook op latere leeftijd last van hun vroeggeboorte. Het is dus goed voor te stellen dat moeders die met hun kind zo’n ingrijpende periode doormaken tijd nodig hebben om weer goed hersteld terug te keren in het arbeidsproces. Overigens geldt hetzelfde voor vaders. Ook zij hebben vaak te weinig tijd om bij hun zieke kind te zijn. Voor hen is het verlof van drie à vier dagen volstrekt onvoldoende als je bedenkt dat te vroeg geboren kinderen vaak weken of maanden (op een intensive care afdeling) in het ziekenhuis moeten verblijven. Er blijft voor de VOC dus nog voldoende te doen om ervoor te zorgen dat werkgevers en Arboartsen zich bewust worden van deze schrijnende situaties.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0