Gastlessen in de kinderopvang door Sophie de Bruin

Couveuseouders (VOC)

 

In de beginperiode van TOBEKinderopvang heb ik de mogelijkheid gekregen om te mogen Bloggen. Het Bloggen is erg mooi, maar vraagt iedere keer weer om inspiratie. Zo kwam ik op mijn Blog over couveusekinderen. Naast mijn freelance werkzaamheden in de kinderopvang ben ik vrijwilliger voor de VOC.

Over het ontstaan van de Gastlessen over couveusekinderen in de kinderopvang en het ontstaan van deze gastlessen, kun je lezen in mijn Blog van september 2017 https://tobekinderopvang.nl/pedagogiek-1/ex-couveusekinderen-kinderopvang/

Dat er behoefte was aan deze gastlessen bij ouders van couveusekinderen en bij de kinderopvang, bleek al snel. De Blog werd erg goed gelezen en gedeeld op verschillende social media pagina’s. De Blog werd zelfs opgepikt door KinderopvangTotaal . https://www.kinderopvangtotaal.nl/meer-rekening-houden-met-couveusekinderen. Het was mooi te zien dat de website TOBEKinderopvang, die nog in de kinderschoenen stond,  steeds meer naamsbekendheid kreeg.

Nu, bijna 1,5 jaar verder, gaat het goed met de gastlessen. Ik heb niet stil gezeten. Met ons team ben ik aan de slag gegaan om vrijwilligers te werven die helpen om de gastlessen te verzorgen. De vrijwilligers zijn allemaal zelf moeders van een of meer couveusekinderen. Er kwamen zoveel aanmeldingen dat we het team vrijwilligers gastlessen kinderopvang opgedeeld hebben in regio Noord en midden en regio Zuid. Ik heb de rol van coördinator regio Midden-Noord op mij genomen en Karin Elshout van regio Zuid. Karin heeft het Prematurenbeleid geschreven die wij gebruikt hebben om aan te passen naar een format beleid voor de Kinderopvangorganisatie die een gastles door ons in huis hebben gehaald.

Het prematurenbeleid

Wij zijn er trots op dat het prematurenbeleid voorzien is van feedback door een gepensioneerd neonatoloog. Er is zelfs al belangstelling vanuit nazorg bureau’s in het beleidsplan over couveusekinderen in de kinderopvang!

Gastlessen

Inmiddels zijn de eerste gastlessen aan kinderopvang organisaties een feit. Wij hebben onder andere een gastles mogen verzorgen bij kinderopvang Partou locatie Santpoort-Noord, kinderopvang Lela in Helmond, SmallSteps in Zwolle, landelijke coaches van Partou kinderopvang en bij Thuishuis klein is fijn in Andorp. Thuishuis heeft de VOC een mooie gift gegeven zodat wij de gastlessen in de toekomst kunnen blijven voortzetten.

De aanvragen blijven binnen stromen. De aanvragen worden gedaan door kinderdagverblijven en gastouderbureau’s. En ook mogen wij een gastles gaan verzorgen aan een groep pedagogisch medewerkers in opleiding niveau 4 van een ROC.

Vanuit de organisaties krijgen wij terug dat er meer begrip komt voor de wensen en behoeftes van couveusekinderen en hun ouders. En dit is nu net waarom wij het doen. Begrip kweken en daarmee organisaties aanzetten om mee te denken hoe zij rekening kunnen houden met couveusekinderen en hun ouders.

Lijkt het je leuk om ook gastlessen te gaan geven? Meld je dan aan via info@couveuseouders.nl

 

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0