Themadag Maatje Groter 2016 groot succes

Couveuseouders (VOC)

“Creatief, sociaal, fantasievol, harde werker en doorzetter”. Dit is slechts een greep uit de vele talenten die ouders terugzien in hun couveusekinderen. Op zaterdag 19 maart stond ‘Het talent van je couveusekind’ centraal tijdens de door Maatje Groter georganiseerde themadag in Utrecht. Ruim tachtig aanwezigen luisterden deze dag naar vijf verschillende presentaties.

Themadag Maatje Groter 2016 groot succes

Berendy Gähler, lid van het team van Maatje Groter, opende de ochtend met haar eigen ervaringsverhaal. Als ex-couveusekind blikte zij terug op haar couveusetijd, ruim dertig jaar geleden, en nam zij de aanwezigen mee op haar eigen persoonlijke reis aan ervaringen.

Margreet Top en Rixt Roozendal werken als ADHD-coach en trainer bij het ADHD-Centrum Nederland. Zij verzorgden een interactieve presentatie en gaven uitleg over de emotieladder. “Bij AD(H)D wordt er vaak gedacht aan stuiterende kinderen. Behandeling bestaat meestal uit medicatie en nadruk op rust, reinheid en regelmaat. En dat blijkt bij zeer veel kinderen juist niet de oplossing”, aldus Margreet. Haar advies: kijk goed waar je eigen kind behoefte aan heeft en geef daar gehoor aan. Voor wie eens anders naar ADHD wil kijken, is het boek ‘ADHD – hoe haal je het uit je hoofd’ een aanrader.

Themadag Maatje Groter 2016 groot succes
Margreet Top en Rixt Roozendal lichten de "emotieladder" toe.

Tijdens de interactieve presentatie van Nelly ter Voert, talentspecialist bij TalentKids , zijn de aanwezigen aan de slag gegaan met vragen als: Ik ben trots op .., mijn kind wordt blij van .., mijn kind speelt het liefst met .. en de manier waarop mijn kind speelt. Dit resulteerde in de ontdekking van het unieke talent van ieders kind.

Themadag Maatje Groter 2016 groot succes
“Het ontdekken van de talenten van je kind is als het uitpakken van cadeaus”, aldus Nelly ter Voert

Monique van Lier nam de aanwezigen mee naar het levensverhaal van haar twee ex-couveusekinderen. Haar ene zoon is gediagnosticeerd met ADHD en de andere met PDD-NOS. Monique vertelde hoe ze positief heef leren kijken naar kinderen met een dergelijke diagnose. “Ik ben ervan overtuigd dat het veel beter werkt om juist niet op ongewenst gedrag te focussen, maar te focussen op de positieve eigenschappen. Want als je positieve aandacht krijgt, groei je hiervan als kind en zit je beter in je vel.”

‘Ieder kind goed is zoals het is’, overtuigde Marleen van der Krogt, docente pedagogische tact en leiderschap, aan het einde van de dag de aanwezigen. Uitgangspunt vormde de drie psychologische basisbehoeften (ik kan het zelf, ik kan het en ik hoor erbij). Door terug te gaan naar de eigen kindertijd heeft ze de aanwezigen laten zien, waar zij vroeger zelf behoefte aan hadden, waar ze goed in waren en waardoor ze belemmerd werden. “Die inzichten zorgen ervoor dat je als ouders je kind de vrijheid kunt geven, waar het verantwoordelijkheid voor kan dragen”, aldus Marleen.

Themadag Maatje Groter 2016 groot succes
Marleen van der Krogt legt uit "ieder kind is goed als het is".

Als je specifiek meer wil weten over dit onderwerp, kijk dan eens op de volgende links.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag. “Het is goed om in zo’n setting ervaringen te delen van enerzijds ervaringsdeskundigen en anderzijds deskundigen uit het werkveld. “Aldus Trudie Bonthuis, namens het volledige team van Maatje Groter.

Wil je de presentaties nog eens nalezen, klik dan hier.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0