Het 3de jENS congres in Maastricht.

Avatar

Half september werd in Maastricht het zogeheten jENS congres gehouden. jENS staat voor Joint European Neonatal Societies, een groot internationaal congres dat wordt georganiseerd door de beroepsorganisaties van neonatologen en verpleegkundigen èn de EFCNI, de koepel van Europese ouderorganisaties. Het is bijzonder en ook van groot belang dat de ouderorganisaties een eigen inbreng hebben in de programmering van zo’n groot congres en een belangrijke rol heeft op het internationale ‘toneel’.

De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen is vanaf de oprichting nauw betrokken bij de EFCNI. Ouders uit Europa en daarbuiten, die hun ouderorganisaties vertegenwoordiger in de EFCNI, waren uitgenodigd om aan de jENS conferentie deel te nemen. In totaal waren er zo’n 15 ouders uit het buitenland die deelnamen. Namens de VOC was Gert Jan van Steenbrugge, onze voormalig directeur maar nog steeds als vrijwilliger verbonden aan ons, aanwezig om kennis op te doen uit het vakgebied en om te netwerken.

Er waren rond de 1600 deelnemers (neonatologen, verpleegkundigen en onderzoekers) die gedurende vijf dagen uit een uitgebreid programma konden volgen met lezingen en posterpresentaties over neonatologisch onderzoek in de kliniek en in het laboratorium. Maar er waren ook bijdragen over ethische aspecten rond de vroeggeboren kinderen. Het congres werd geopend door de voorzitters van de organiserende verenigingen, voor de EFCNI was dat een Silke Mader, de troste voorzitter van de Europese ouderorganisatie. Vervolgens konden de aanwezigen luisteren naar een boeiende lezing over veiligheid in de zorg, gehouden door een deskundige op het gebied van veiligheid in de luchtvaart.

Met een aantal eigen sessies had de EFCNI ook een stevig aandeel in het programma. Het betrof sessies over ontwikkelingsgerichte zorg, over patiënt veiligheid en over het belang van kwaliteitsmetingen in de zorg. Het viel Gert Jan op dat deze sessies bijzonder goed werden bezocht. Een speciale EFCNI sessie was gewijd aan de problematiek van het RS virus bij te vroeg geboren kinderen en aan de introductie van een zogeheten position paper over dit onderwerp. Deze is te downloaden via: http://www.efcni.org/activities/projects/position-paper-rsv

De EFCNI stand had een prominente plaats in de hal waar een groot aantal firma’s de nieuwste ontwikkelingen en apparatuur demonstreerden. De stand van de EFCNI was een druk bezochte plek waar zorgprofessionals de EFCNI staf en aanwezige ouders konden ontmoeten en waar veel informatiematerialen van de EFCNI èn van de VOC beschikbaar waren.

“ Al met al een mooie ervaring om in eigen land een groot internationaal congres bij te wonen en om nieuwe kennis op te doen. Dit is met name relevant in verband met de implementatie van de vorig jaar geïntroduceerde Europese zorgstandaarden van de EFCNI, waar de VOC met betrokken neonatologen en verpleegkundigen in ons land mee aan de slag zal gaan” aldus Gert Jan van Steenbrugge.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0