Jeroen Bosch Ziekenhuis verdient Neokeurmerk

Couveuseouders (VOC)

De couveuse- en kraamafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, hebben op maandag 13 oktober 2014 de Kangoeroe van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) ontvangen.

Dit kwaliteitskeurmerk geeft aan dat de zorg op deze afdelingen gegeven wordt vanuit het perspectief van de ouders.

Dat de couveuse- en kraamafdeling dit keurmerk hebben gekregen, zegt veel over de kwaliteit van de zorg. Er wordt niet alleen rekening gehouden met de wensen van ouders bij de zorg voor hun pasgeboren kinderen, maar ouders worden ook actief betrokken om deel te nemen, vertelt Paul van Hal, unithoofd van de afdeling. Het gaat hierbij niet alleen om medische aspecten, maar ook om andere zaken die ouders belangrijk vinden bij de zorg voor hun kinderen.

Zorg op maat

Bij de zorg wordt er goed geluisterd naar ouders en kinderen. Er wordt gekeken naar wat het pasgeboren kind kan en ouders worden vanaf het begin betrokken bij alle stappen in het zorgproces. Dit is heel belangrijk volgens pedagogisch medewerker Mariette van Mackelenbergh. ‘Zorgprofessionals weten veel vanuit hun beroep, maar uiteindelijk kennen ouders hun kind het beste.’ Om hun pasgeboren kind nog beter te leren kennen, kunnen ouders in het Jeroen Bosch Ziekenhuis dag en nacht bij hun kind zijn.

Ontwikkeling

Mariette is gepast trots op het keurmerk dat de afdelingen ontvangen. ‘Natuurlijk zijn we trots. Het is een pluim, maar er is wel altijd ruimte voor ontwikkeling.’ Er komen steeds nieuwe producten op de markt die de zorg voor kinderen en ouders comfortabeler maken. Ook worden nieuwe inzichten steeds meer toegepast. Te denken valt aan langer buidelen (huid-op-huidcontact waarbij de baby met alleen een luier aan op de borst van vader of moeder ligt) en de nieuwe werkwijze bij een keizersnede waarbij de baby direct bij de moeder op de borst wordt gelegd.

In het JBZ worden deze nieuwe producten en inzichten altijd in overleg met ouders ingezet. Het kind is leidend in het hele traject en samen met ouders wordt gekeken welke producten en manier van zorg het best past bij de situatie.

De Neokeurmerkcommissie is tot de conclusie gekomen dat de afdelingen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis ruim voldoen aan de kwaliteitscriteria voor het keurmerk: de Kangoeroe. Op de punten familie- en ontwikkelingsgerichtheid scoren de afdelingen bovengemiddeld goed. Natuurlijk zijn er punten waarop de afdelingen verder moeten en zullen ontwikkelen. Dit keurmerk is een mijlpaal, maar geen eindpunt.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0