Neokeurmerk update juli 2017 – Al 15 ziekenhuizen gecertificeerd!

Couveuseouders (VOC)

Als nieuwe programmacoördinator van het Neokeurmerkprogramma ben ik sinds januari aan de slag om de uitrol van het keurmerkprogramma in alle ziekenhuizen te realiseren.

En al ben ik al vanaf het eerste moment betrokken bij het Neokeurmerk als moeder van een prematuur (31 weken) en zorgprofessional, ik kom opnieuw tot de conclusie dat het Neokeurmerk krachtig is en uniek in haar soort. Met een zakelijke term ‘klantgedreven’; de vraag van de klant is de start van de zorg.

Wat Ouders Willen

Het bijzondere van dit keurmerk is dat het door en voor ouders is ontwikkeld op basis van het motto “Wat Ouders Willen”. We zien dat op afdelingen waar het Neokeurmerkprogramma loopt, grote stappen worden gezet in het verbeteren van de zorg. En dat teams hun best doen om de zorg op basis van de criteria te verbeteren waarna ze een aanvraag tot audit doen.

Waarom is het ‘klantgedreven’ beschrijven van de criteria zo bijzonder? Veel keurmerken worden vanuit kwaliteit en proces beschreven. Daar zijn veel ziekenhuizen heel erg druk mee; het kost veel tijd die daarmee minder beschikbaar is voor aandacht en zorg voor de baby en ouders. De menselijke factor raakt op de achtergrond wanneer organisaties willen voldoen aan een scala van keurmerken en kwaliteitseisen die vooral op de organisatie zijn gericht.

Het volledige overzicht van onze kwaliteitseisen is te vinden op de speciale website neokeurmerk.nl.

Al 15 ziekenhuizen gecertificeerd

We zien prachtige ontwikkelingen in antwoord op onze vraag. Aandacht wordt besteed aan het hechten van jou als ouders aan je kindje; een omgeving die past bij jouw kindje door het dimmen van licht en geluid; vermindering van verstoringen van de slaap van je kindje; dat je als ouders vanzelfsprekend aanwezig kan zijn bij je kind en zelf je kind verzorgt; kunt buidelen met je kindje; bij de dagelijkse visite aanwezig bent en inbreng hebt; tijdens en na een keizersnee bij je kindje blijft als dat mogelijk is.

Ziekenhuizen die aan de slag gaan met het Neokeurmerkprogramma nemen ons en onze baby’s serieus in onze zorgvraag.

Naast de 15 gecertificeerde ziekenhuizen zijn 8 ziekenhuizen actief bezig met het certificeringstraject en hebben nog eens 13 ziekenhuizen interesse getoond in certificering.

Gecertificeerd, geïnteresseerd of in voortraject
50%
Nog geen kleur bekend
50%

Inmiddels heeft al 20% van de ziekenhuizen een Kangoeroe verdiend. Nog eens 20% van de ziekenhuizen is serieus geïnteresseerd in het Neokeurmerk en 10% is actief bezig met het voortrajact.

Mooie resultaten, maar 50% van de ziekenhuizen heeft dus nog geen kleur bekend. Helpt u ons mee? Vraag ernaar op de afdeling waar u contact mee heeft; Zijn jullie al actief met het Neokeurmerkprogramma?  Hoe vaker wij onze vraag duidelijk stellen aan de artsen en verpleegkundigen op de afdelingen – hoe duidelijker het signaal wordt.

Voor meer informatie kunt u contact met me opnemen. Dan maken we ons gezamenlijk sterk om het Neokeurmerkprogramma in alle ziekenhuizen te introduceren!

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0