Een belangrijke oproep van de Maag Lever Darm Stichting:

Als een kindje te vroeg is geboren, kan het te maken krijgen met complicaties. Necrotiserende enterocolitis (NEC) is een levensbedreigende darmontsteking die in Nederland jaarlijks ongeveer 100 baby’s treft. Het is doodsoorzaak nummer één bij deze kwetsbare groep. Bijna één op de drie kinderen met NEC overlijdt, vaak al binnen 24 uur. Nog eens de helft kampt met gevolgen op de lange termijn, zoals een ontwikkelingsachterstand, kortedarmsyndroom en langdurige voeding via een infuus met een risico op bloedvergiftiging en leverfalen.

Vroege opsporing

Tot nu toe kan NEC pas vastgesteld worden als een kindje al ziek is. Wij willen NEC eerder opsporen, nog voordat er symptomen zichtbaar zijn. De behandeling kan dan meteen gestart worden waardoor de kans dat de baby’s het overleven, toeneemt.

De geur van babypoep

Met een elektronische neus (eNose) kunnen we geurdampen van poep analyseren. De geur van poep wordt onder andere bepaald door de bacteriën die in de darmen leven. Uit recent onderzoek is gebleken dat bij baby’s die NEC krijgen andere darmbacteriën leven dan bij gezonde baby’s. Door de ontsteking en verandering in darmbacteriën ruikt de poep dus ook anders.

Trainen van de eNose

De eNose moet getraind worden om de geur van NEC in babypoep te kunnen onderscheiden. Om de eNose te trainen zijn minstens 300 testen met de geur van poep nodig. Eén test kost € 100 en er is dus € 30.000 nodig om de eNose klaar te maken voor het gebruik bij NEC.

Help ook mee!

Maak een snelle opsporing van NEC bij te vroeg geboren kinderen mogelijk. Help ons om de elektronische neus te trainen zodat we NEC op tijd kunnen herkennen en we meer kinderen kunnen redden!

Ga naar crowdfunding.mlds.nl als je mee wilt helpen!

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0