Brenda van Osch winnares Richard de Leeuw prijs 2019

Avatar

De winnares van de Richard de Leeuw prijs 2019 is Brenda van Osch.

Brenda is freelance  journalist, maar bovenal moeder van een couveusekind. Geruime tijd geleden begon Brenda de ervaringen rond de geboorte van haar dochtertje, Eva, op te schijven. Zij zocht daarom contact met de VOC, nog zoekende of er wel behoefte was aan zo’n ervaringsverhaal.

Het resulteerde uiteindelijk in het boek, “Het onvoltooide kind – op zoek naar de grenzen van pril leven”, waarmee Brenda grote bekendheid kreeg. Het boek bestaat uit meerdere delen, waarin enerzijds de vroeggeboorte (in 2002) van Eva op indrukwekkende wijze beschreven wordt en de ervaringen in de jaren daarna, toen Eva ernstig gehandicapt bleek te zijn. Voor veel ouders van te vroeg geboren kinderen zijn het herkenbare feiten en ervaringen. Op indringende wijze geschreven, confronterend, maar in alle openheid.

Bijzonder is het laatste deel, dat beschrijft hoe Brenda negen jaar na de geboorte van Eva terug gaat naar een vergelijkbaar centrum als waar haar kind ter wereld kwam. Ze volgt er enkele extreem te vroeg geboren baby’s en hun ouders en zij is aanwezig tijdens de gesprekken van het behandelteam waarin het gaat over leven en dood van deze uiterst kwetsbare kinderen. Zij voert indringende gesprekken met de neonatologen en stelt vragen over de behandeling van extreem vroeggeboren kinderen: “Hoe ver willen artsen gaan met de behandeling?”, “Moet alles gebeuren wat medisch mogelijk is?”

Tegen de achtergrond van de richtlijn die is opgesteld omtrent de behandeling van baby’s vanaf een zwangerschapsduur van 24 weken, was het bijzonder moedig dat Brenda, als moeder van Eva, de kwaliteit van leven van deze kinderen ter discussie stelde. Indrukwekkend was haar volgende uitspraak: “Als we hadden geweten dat Eva dit leven wachtte, hadden we de behandeling gestopt.” Door dit te zeggen over haar kind, van wie zij tegelijkertijd zielsveel houdt, stelt Brenda zich zeer kwetsbaar op. Dit is tevens haar kracht, waarmee ze behandelaars een spiegel voorhoudt.

Na het verschijnen van haar boek volgde een lange reeks van interviews in kranten en tijdschriften, en TV-optredens, zoals in RTL Late Night, samen met een neonatoloog. Ook bijzonder was het indrukwekkende diepte-interview in het programma “KRO De Wandeling”.

Door haar bekendheid en ervaringsdeskundigheid werd zij de afgelopen jaren regelmatig gevraagd als discussieleider en dagvoorzitter, zoals in 2015 bij het Medilex symposium, “Eerder dan verwacht – Passende zorg bij (dreigende) vroeggeboorte”. Ook de VOC doet niet tevergeefs een beroep op haar, want Brenda was op 12 november 2018 de dagvoorzitter van het symposium “Samen Zorgen – Ouders aan het roer” en dit jaar had zij de leiding op  het symposium “Als de wolk niet roze is”.

Boeiend en vol openheid zijn haar columns in het Financieel Dagblad over maatschappelijk thema’s, dagelijkse belevenissen, levenslessen en over haar Eva.

Brenda van Osch verdient naar het oordeel van de jury de ‘Richard de Leeuw Prijs 2019’ ten volle en is een prijswinnaar die recht doet aan de grote waarde die de VOC hecht aan deze prijs. Doel van deze prijs is iemand te honoreren die op uitzonderlijke wijze heeft bijgedragen aan de doelstelling van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen.

Samenstelling Jury ‘Richard de Leeuw Prijs 2019’

–          Nikk Conneman, Neonatoloog, Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis

–          Barbera Veul, winnaar ‘Richard de Leeuw Prijs 2017’

–          Ilona Jochems, voorzitter VOC bestuur

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0