Richard de Leeuwprijs 2014 uitgereikt

Couveuseouders (VOC)

Deze bijzondere prijs, die in 1999 is ingesteld, gaat voor de tweede keer naar een man. Een man die al jaren met warmte en niet aflatend enthousiasme ouders en pasgeborenen de weg wijst in die moeilijke start in het leven.

De VOC kent Nikk al uit de tijd dat hij in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkte en een paar jaar maakte hij als professional deel uit van de redactie van Kleine Maatjes, het kwartaalblad van de VOC.

Ontwikkelingsgerichte zorg/NIDCAP

In het LUMC maakte Nikk kennis met ontwikkelingsgerichte zorg en NIDCAP, en hij wist direct dat dat dè manier was waarop er met te vroege of ziek geboren pasgeborenen om gegaan moest worden. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt om dat duidelijk te maken aan iedereen die ooit een voet over de drempel van een neonatologieafdeling zet.

Nikk Conneman is een periode in Amerika geweest om daar bij NIDCAP-goeroe Heidelise Als ervaring op te doen in deze speciale manier van zorg voor pasgeboren kinderen.

Sophia NIDCAP Training centrum

Terug in Nederland kwam hij in 2004 bij het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam werken en is hij vanaf de start als directeur en trainer betrokken bij het Sophia NIDCAP Training centrum dat trainingen verzorgd voor professionals, niet alleen in Nederland maar in grote delen van Europa en daarbuiten.

NIDCAP-zorg verbindt observaties, ontwikkelingsgerichte zorg en familiegerichte zorg aan elkaar.

Met veel volharding en tomeloze inzet probeert hij steeds personeel op de neonatologieafdelingen warm te laten lopen door de behoeftes van kinderen en hun ouders steeds weer te benadrukken. Ten aanzien van ouders en kinderen gaat hij zeer zorgvuldig en respectvol te werk. Een bijzondere kartrekker die steeds met zijn hart, hoofd en handen werkt, die altijd dichtbij zichzelf blijft, soms ondanks weerstand vanuit de medische setting.

Conneman is onvermoeibaar in het uitleggen hoe belangrijk deze vorm van zorg is voor de hersenontwikkeling van het kind, die eigenlijk in alle rust in de baarmoeder plaats had moeten vinden, maar door de vroege geboorte van het kind verstoord is.

Daar komen alle vaak pijnlijke handelingen en verstoringen van de slaap van de pasgeborene nog bij, wat schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de hersenen.

Hij zet zich op een wijze in, die we alleen kunnen beschrijven aan de hand van zijn eigen woorden: “mijn werk is mijn hobby”.

Voor al zijn werk en zijn inzet, voor zijn tomeloze enthousiasme en niet aflatende aandacht voor de allerkleinsten en hun ouders bedankt de VOC Nikk namens alle ouders van zieke of vroeg geboren baby’s door hem de Richard de Leeuwprijs 2014 uit te reiken.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0