Richard de Leeuwprijs 2015 uitgereikt!

Couveuseouders (VOC)

Aan de vooravond van Wereld Prematuren Dag, is afgelopen maandag in het Sophia Kinderziekenhuis de Richard de Leeuwprijs uitgereikt.

Doel van deze prijs (vernoemd naar de oprichter van onze vereniging) is iemand te honoreren die op uitzonderlijke wijze heeft bijgedragen aan de doelstelling van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen: ouders van te vroeg en zieke pasgeborenen te ondersteunen in hun rol: vader of moeder te zijn van hun kind. Lees meer…

De Richard de Leeuw-prijs van 2015 gaat naar iemand die zich daar al vele jaren voor inzet: Mariette van Mackelenbergh, pedagogisch medewerker en NIDCAP-deskundige. Een greep uit het juryrapport:

Geduld en respect

Mariette heeft de gave om heel goed naar het kind maar ook naar de ouders te kijken. Zij helpt ze op weg in het leren kennen van hun kind. Ze is heel goed in staat om de grenzen van ouders te herkennen, met geduld en respect: wat kunnen zij op dat moment aan? Voor haar staat dat voorop, in combinatie met het welzijn van hun pasgeborene.

Mariette staat er echt voor dat ouders en hun kindje niet teveel prikkels krijgen, en draagt dat ook op een prettige, maar wel duidelijke manier uit binnen de afdeling. Vanuit haar NIDCAP deskundigheid verricht zij regelmatig observaties die ouders handvatten bieden bij de contactmomenten met hun kind.

Ze bereidt ouders voor op het ontslag van hun baby naar huis, en betrekt daar ook grootouders in. Op haar rustige manier legt ze uit waarom deze kindjes deze specifieke zorg krijgen en nodig hebben. Ouders voelen zich daardoor erg gesteund en kunnen daardoor in familieverband ook goed voor hun kindje opkomen. Zo laat ze ook aan de andere professionals het belang hiervan zien.

Couveusesuites en Neo-café

Zelf is ze al in 2004 met de knuffel met grijptouwtjes gestart, daar waar we nu de inktvisjes zien verschijnen. Mariette was een van de eersten die zich aanmeldde als pionier van de couveusesuites. Zij was een van de kartrekkers in het proces om dit in het Jeroen Bosch Ziekenhuis mogelijk te maken.

Mariette is initiatiefneemster van vele projecten op de afdeling en daarbuiten, het is onmogelijk ze in dit bestek allemaal te benoemen. Maar een van de laatste projecten is een alternatief voor ouder-terugkomavonden: Samen met de VOC zette ze het Neo-café op, zodat ouders gemakkelijker met elkaar in contact kunnen komen.

Voor de toekomst is een les babymassage voor grootouders in ontwikkeling en is Mariette zich druk aan het voorbereiden op het toepasbaar maken van dragen op de afdeling.

Neokeurmerk

Mede door de ontwikkelingen die de afdeling doorgemaakt heeft onder de invloed en daadkracht van Mariette heeft de afdeling vorig jaar het Neokeurmerk ontvangen. Mariette blijft daarbij kritisch en maakt zich hard voor elke verbetering en ontwikkeling.

Zij is meer dan een beroepsmatige medewerker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis: zij is ook als vrijwilliger actief in de zorg rondom ouders en hun te vroeg geboren kind (zij begeleidt thuis ouders met een ex-prematuur) en daarnaast is zij al vele jaren lid van de VOC.

Bedankt

Mariette verdient naar het oordeel van de jury de ‘Richard de Leeuw Prijs 2015’ dan ook ten volle en is een prijswinnaar die recht doet aan de grote waarde die de VOC hecht aan deze prijs.

Mariette, voor al je werk en inzet, voor je enthousiasme en je trouw aan de VOC, maar vooral aan de couveusekinderen én hun ouders, wil de VOC je heel hartelijk bedanken, en je naam bijschrijven in de inmiddels roemrijke rij prijswinnaars van de Richard de Leeuw Prijs.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0