Terugblik Symposium 2019: ‘Als de wolk niet roze is’

Avatar

Maandag 11 november 2019 organiseerde we in samenwerking met het Sophia Kinderziekenhuis ons jaarlijkse symposium met de titel ‘Als de wolk niet roze is’. Wij stonden stil bij de verschillende vormen van rouw en verlies bij ouders op de couveuse afdeling. Het symposium vond plaats op een unieke locatie, namelijk aan boord van het SS Rotterdam. Met dit symposium openen we jaarlijks De Week van het Couveusekind en dit keer was het extra bijzonder, omdat we als vereniging 40 jaar bestaan.

De openingsspreker was Emeritus hoogleraar Manu Keirse. Aan de hand van vele herkenbare voorbeelden gaf hij aan dat rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Hij publiceerde recent een boek met de titel ‘helpen bij verlies en verdriet’. Hierin gaat  hij niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die op de couveuse herkenbaar zijn, zoals verlies van gezondheid.

Andere sprekers op het symposium waren  Eva Schmidt – Cnossen Msc. (eigenaar psychologisch adviesbureau Laat ons ouders zijn),  Nette Falkenburg (geestelijk verzorger en onderzoeker in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis) en Professor Marian Jongmans (hoogleraar Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht). Naast deze sprekers kwamen ook enkele zorgverleners en ouders op het podium om hun ervaringen rondom het verlies van de roze wolk te delen.

Bijzonder moment was de uitreiking van het NeoKeurmerk door voorzitter Ilona Jochems. Het HAGA Juliana Geboortecentrum ontving het 1e keurmerk voor verloskunde, kraam- en neonatologie afdeling. Het Moeder-Kind Centrum Sint Jansdal Harderwijk ontving haar 2e keurmerk, de eerste werd uitgereikt in 2014 voor de neonatologie. Nu ontving zij hem voor de verloskunde-, kraam- en neonatologieafdeling.

Aan het einde van het congres werd de Richard de Leeuwprijs uitgereikt. De prijs is ingesteld om iemand te honoreren die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor de best mogelijke zorg voor het kind op de couveuseafdeling en zijn ouders in brede zin van het woord. Deze jaarlijkse prijs viel deze keer in handen van dagvoorzitter drs. Brenda van Osch.

 

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0