UITNODIGING! Jubileumsymposium 2019: ‘Als de wolk niet roze is’

Avatar

          40 jaar Vereniging van Ouders van                          Couveusekinderen!

                ‘Als de wolk niet roze is’

 

Datum            11 november 2019

Locatie            ss Rotterdam (Smoking room & Grand Ballroom)

3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam

Tijdstip                      10:30-15:15 uur

Dagvoorzitter           Brenda van Osch

Algemeen

Maandag 11 november 2019 organiseert de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) in samenwerking met het Sophia Kinderziekenhuis een symposium met de titel ‘Als de wolk niet roze is’.

Wij staan dan stil bij de verschillende vormen van rouw en verlies bij ouders op de couveuseafdeling. Het symposium vindt plaats op een unieke locatie, namelijk aan boord van het SS Rotterdam.

Sprekers zijn onder andere:

– Prof. dr. em. Manu Keirse (emeritus hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde van de K.U. Leuven)

– Eva Schmidt – Cnossen Msc. (eigenaar psychologisch adviesbureau Laat ons ouders zijn) Nette Falkenburg (geestelijk verzorger en onderzoeker in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis)

– Prof. dr. Marian Jongmans (hoogleraar Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht en Gezondheidszorgpsycholoog bij de afdeling Neonatologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis)

– Dagvoorzitter drs. Brenda van Osch (journalist en auteur van ‘Het onvoltooide kind’)

Het symposium is de aftrap van de Week van het Couveusekind en biedt een dag-vullend programma (zie onder). De kosten voor het bijwonen van het symposium bedragen €65 per persoon, inclusief lunch. Ook voor dit jaar is weer BIG-accreditatie aangevraagd.

Aanmelden

Wil je je aanmelden? Dat kan tot 4 november a.s., stuur daarvoor een e-mail naar info@couveuseouders.nl met de volgende gegevens: naam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer, of je ouder of professional bent, je BIG-nummer, functie en werkgever en of je wilt betalen per bankoverschrijving of incasso (indien je via incasso wilt betalen: je IBAN-nummer vermelden).

Over het symposium

Tijdens dit symposium staan de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen en het Sophia Kinderziekenhuis stil bij het thema ‘Als de wolk niet roze is’. In het bijzonder gaan wij in op het omgaan met rouw en verlies tijdens en na de opname op een couveuseafdeling. Ouders en familie maken op verschillende momenten rouw en verlies door. Bij verlies van een kind maar ook als het kind blijft leven. Het verlies van “de roze wolk”, door een gecompliceerde zwangerschap, vroeggeboorte of een ernstig ziek of beschadigd kind. Naast de lezingen van de sprekers gaan wij ook in gesprek met ouders en zorgverleners.

De VOC bestaat nu 40 jaar. Wij bespreken hoe de beleving van en begeleiding bij rouw en verlies is veranderd in de tijd voor ouders, zorgverleners en als onderdeel van de opleiding. Bovendien belichten wij het belang van lotgenotencontact en de rol van de verpleegkundigen en andere zorgverleners bij dit thema. Prominente sprekers geven de bezoekers van het symposium handvatten hoe hier in hun dagelijkse werk mee om te gaan, met voorbeelden uit de praktijk.

Voorlopig programma 

10:30 uur      Ontvangst

10:45 uur      Opening door dagvoorzitter drs. Brenda van Osch (Journalist en auteur van ‘Het onvoltooide kind’)

11:00 uur     Prof. dr. em. Manu Keirse (Emeritus hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde van de K.U. Leuven): “Elkaar helpen bij verlies”

11:40 uur     Spiegelgesprek (Gesprek met ouders)

12:00 uur     Eva Schmidt – Cnossen MSc. (Eigenaar psychologisch adviesbureau Laat ons ouders zijn.): “Je weet niet wat je niet weet”

12:30 uur      Lunch

13:15 uur     Prof. dr. Marian Jongmans (hoogleraar Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht en Gezondheidszorgpsycholoog bij de afdeling Neonatologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis): “Professionele ervaringen bij rouw en verlies op de couveuseafdeling”

13:45     Spiegelgesprek (gesprek met verpleegkundigen)

14:10 uur     Nette Falkenburg (geestelijk verzorger en onderzoeker in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis): “Het samenspel van ouders en zorgverleners bij verlieservaringen op de NICUl{

14:40 uur      Aftrap van de ‘Week van het Couveusekind’ door Ilona Jochems

14:55 uur      Uitreiking Richard de Leeuwprijs door Richard de Leeuw

15:15 uur      Afsluiting met borrel

 

 

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0