Wereld Prematuren Dag 2016: Het kan jou ook gebeuren

Couveuseouders (VOC)

Op 17 november is het wereldwijd Wereld Prematuren Dag (WPD). Op deze dag steken de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen (SOCK)* kersverse ouders een hart onder de riem. In de weken voorafgaand aan WPD willen we daarnaast de bekendheid rondom vroeggeboorte vergroten. “Het kan jou ook gebeuren” is het thema van 2016.

Het kan jou ook gebeuren

Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland.

Deze baby’s liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden er ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.

Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse soms nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Wereld Prematuren Dag 2016: Het kan jou ook gebeuren

Bianca de Ruijt, schrijfster van “een giraf is geen aap” schreef dit gedicht speciaal voor de openingsavond van de Week van het Couveusekind/Wereld Prematuren Dag.

Vijftienduizend te vroeg geboren kinderen betekent duizenden gezinnen per jaar die abrupt worden geconfronteerd met een vroeggeboorte. Voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving begint een achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s. Terwijl gemiddeld 3 kinderen in een kleuterklas te vroeg zijn geboren, is het voor velen een onbekende wereld.  Het is van belang om deze wereld de aandacht te geven die het nodig heeft. En daarom is het jaarlijks op 17 november Wereld Prematuren Dag.

Oorzaken

Oorzaken kunnen vanuit diverse invalshoeken benaderd worden. In 70% van de gevallen komt de bevalling spontaan op gang; bij de overige 30% wordt de bevalling opgewekt. Groeivertraging kan bijvoorbeeld een reden zijn om de bevalling vroegtijdig op te wekken.

Naast groeivertraging zijn meerlingzwangerschappen, een zwakke baarmoederhals en hoge bloeddruk, de voornaamste oorzaken. Tegelijkertijd geldt dat in een groot deel van de vroeggeboortes de oorzaak vaak onbekend is, of dat het een combinatie is van diverse factoren. Regelmatig kan pas achteraf geconcludeerd worden, wat de vroeggeboorte heeft veroorzaakt.

De komende weken belichten wij deze oorzaken vanuit diverse invalshoeken want Het Kan Jou Ook Gebeuren!

Hoge bloeddruk

Ernstige vormen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, zoals pre-eclampsie en het HELLP-syndroom, zijn gelukkig zeldzaam. Maar deze vormen zijn zeer ernstig en soms levensbedreigend. Klik hier voor meer informatie.

Wat een te hoge bloeddruk betekent voor een moeder tijdens haar zwangerschap, waardoor haar zoon gehaald moet worden en wat de gevolgen zijn ook na de bevalling, vertelt Kim in dit blog.

Meerlingzwangerschappen

De kans op een vroeggeboorte is bij een meerling groter, en je ziet ook vaker dat de kinderen (iets) achterblijven in de groei. Ook is er een grotere kans op verhoogde bloeddruk. Klik hier voor meer informatie.

Foetale groeivertraging

Als tijdens de zwangerschap blijkt dat het kind/de kinderen achterblijven in groei, dan spreken we van foetale groeivertraging of dysmaturiteit. Klik hier voor meer informatie. Daarnaast besteedden we in ons kwartaaltijdschrift Kleine Maatjes begin dit jaar aandacht aan de late gevolgen van pre- en dysmaturiteit, een interessant artikel geschreven door  Dr. Mirjam M. van Weissenbruch, kinderarts-neonatoloog, verbonden aan het VU medisch centrum.

Zwakke baarmoederhals

Een spontane vroeggeboorte kan optreden als sprake is van een te zwakke of verkorte baarmoederhals (baarmoederhalsinsufficiëntie) tijdens de zwangerschap. Want dan bestaat de mogelijkheid dat het kind, samen met placenta en vruchtwater gewoon te zwaar wordt en niet meer kan worden gedragen. Het kind wordt dan in veel gevallen te vroeg geboren.

Oorzaak onbekend

In veel gevallen is de oorzaak onbekend en kan pas achteraf geconcludeerd worden wat de vroeggeboorte heeft veroorzaakt. (en vaak is het een combinatie van verschillende factoren). Er is nog veel onderzoek nodig om meer inzicht te krijgen in de vele oorzaken.

*Wij zijn de Samenwerkende Organisaties voor CouveuseKinderen.

  • De Vereniging Ouders van Couveusekinderen behartigt ruim 35 jaar de belangen van couveusekinderen en hun ouders, tijdens de couveuseperiode en daarna. Hiertoe behoren alle baby’s die opgenomen zijn (geweest) op een afdeling neonatologie of NICU. Bijvoorbeeld prematuur en dysmatuur geboren baby’s, maar ook baby’s met een aandoening of ziekte, infectie, te hoog bilirubinegehalte of een handicap. Ongeacht of het kindje in een couveuse of ander bedje verbleef en of dit voor korte of lange duur was.
  • Kleine Kanjers is een initiatief dat in 2010 door drie moeders is gestart. Inmiddels is Kleine Kanjers uitgegroeid tot een groot online platform van alles dat met vroeggeboorte te maken heeft. De moeders die zich voor Kleine Kanjers inzetten, hebben elk een andere achtergrond, maar allemaal één of meer prematuur geboren kindjes gekregen of hier in hun directe omgeving mee te maken gehad.
  • De filosofie van Stichting Earlybirds Fotografie is dat ze iedere ouder een mooie herinnering willen geven aan de beginperiode van het leven van hun kindje, ook als dat in het ziekenhuis is. Ze werken momenteel met ruim honderd fotografen voor de stichting, allemaal op vrijwillige basis en met veel liefde.
  • Iris Ponsen, eigenaresse van Luflie prematuur kleding, heeft een premature kledinglijn weten te ontwikkelen die naast een vrolijke uitstraling ook praktisch in gebruik is. Met haar bedrijf hoopt ze de ouders van een prematuur kindje wel een alternatief te kunnen bieden, één die zijzelf niet heeft gehad.
  • Stichting Prilleven wil de ouders van prematuur (te vroeg), dysmatuur (te licht) en / of ziek geboren kinderen ondersteuning bieden tijdens de ziekenhuisopname van hun prille prinsje(s) en/of prille prinsesje(s). Ze bieden die ondersteuning in de vorm van praktische presentjes, nuttige tips en waardevolle weetjes.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0