Wereld Prematuren Dag 2018: zeer succesvol!

Avatar

Jaarlijks is het op 17 november Wereld Prematuren Dag: Nederland stond even stil bij de ruim 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Wij, als Vereniging van Ouders voor Couveusekinderen,  waren te vinden in meer dan 80 ziekenhuizen en online via diverse media voor meer bewustwording, bekendheid en begrip rondom vroeggeboorte en alle kinderen die direct na hun geboorte direct worden opgenomen in het ziekenhuis.

Tijdens Wereld Prematuren Dag wordt internationaal stilgestaan bij de grote impact die vroeggeboorte heeft. Veel bekende gebouwen, zoals The Empire State Building in New York,  kleurden op deze dag paars. Ook in Nederland kleurden vele gebouwen paars, zoals de Erasmusbrug in Rotterdam, de Sassenpoort in Zwolle en Sugarcity In Halfweg.

Samen zorgen

Omdat de achtbaan van vroeggeboorte niet in een paar zinnen te vatten is, hebben we ook dit jaar een centraal thema om de bewustwording, het begrip en de bekendheid rondom vroeggeboorte te vergroten. Samen zorgen, dat gaat over:

  • het je zorgen maken over je kind
  • het zorgen voor je kind
  • het verzorgen door de verpleging, de artsen, de chirurgen.
  • moeder en vader (samen zorgen maken en samen verzorgen.)
  • zorgen maken over en zorgen voor broertjes en zusjes thuis, terwijl jouw pasgeborene in het ziekenhuis ligt
  • het ervoor zorgen dat thuis alles doorgaat, terwijl jij in het ziekenhuis bent.
  • zorgen over en om de moeder, want ze is ziek. (PE/HELLP bijv.)
  • zorgen dat thuis alles doorgaat, terwijl jij als vader aan het werk moet omdat er geen verlofregeling is.
  • etc etc

Zoals gezegd begint voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving een achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s, als de pasgeboren baby(‘s) opgenomen moeten worden op een NICU of neonatologie-afdeling.

Landelijk hebben de poster verspreid naar alle neonatologie-afdelingen om de aandacht te vestigen op het thema. Wij hebben ouders gevraagd welk advies ze willen geven aan ouders, waarvan hun kindje nu is opgenomen.We kozen er dit jaar bewust voor, om de poster algemeen te houden, want iedere dag weer worden er kindjes te vroeg, te licht of ziek geboren waardoor direct na de geboorte worden opgenomen op een neonatologie-afdeling.

In veel ziekenhuizen vonden op deze dag activiteiten plaats. Vrijwilligers van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen overhandigen in maar liefst 80 ziekenhuizen goodiebags met presentjes voor de kinderen; we hebben 1500 kersverse ouders een hart onder de riem kunnen steken. Ook was er op veel afdelingen een fotograaf van Stichting Earlybirds aanwezig die mooie foto’s heeft gemaakt; of op de 17e zelfs of in de dagen daaromheen.

 

 

 

 

 

 

 

 

En ook de zorgverleners: de hardwerkende professionals zijn in het zonnetje gezet! Zij zorgen dagelijks voor de meest kwetsbaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk voor een uitgebreid verslag onze facebookpagina: https://www.facebook.com/Couveuseouders en de officiële pagina omtrent alle activiteiten rondom Wereld Prematuren Dag. 

Heel veel dank aan alle vrijwilligers van onze vereniging, de zorgverleners in alle ziekenhuizen en uiteraard de sponsoren, want ook zonder hen was dit niet mogelijk! Wij danken specifiek:

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0