Wereld Prematuren Dag 2019

Avatar

Op 17 november is het wereldwijd Wereld Prematuren Dag (WPD). Op deze dag steken we* kersverse ouders een hart onder de riem. In de weken voorafgaand vergroten we daarnaast de bekendheid rondom vroeggeboorte.

Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland.

Deze baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.

Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse soms nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Vijftienduizend te vroeg geboren kinderen betekent duizenden gezinnen per jaar die abrupt worden geconfronteerd met een vroeggeboorte. Voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving begint een achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s. Terwijl gemiddeld 3 kinderen in een kleuterklas te vroeg zijn geboren, is het voor velen een onbekende wereld. Het is van belang om deze wereld de aandacht te geven die het nodig heeft. En daarom is het jaarlijks op 17 november Wereld Prematuren Dag.

Contact
Omdat de achtbaan van vroeggeboorte niet in een paar zinnen te vatten is, hebben we ook dit jaar een centraal thema om de bewustwording, het begrip en de bekendheid rondom vroeggeboorte te vergroten.

–          Contact maken met je kind terwijl hij in het ziekenhuis ligt.

–          Contact met de zorgverleners over de zorgen om en voor je kind

–          Contact houden met je vrienden en familie tijdens en na de ziekenhuisperiode

–          Contact verliezen met hen, door de omstandigheden

–          Contact verliezen met jezelf, door de heftigheid van alle gebeurtenissen,

–          Etc etc.

Zoals gezegd begint voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving een achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s, als de pasgeboren baby(‘s) opgenomen moeten worden op een NICU of neonatologie-afdeling.

Landelijk hebben de poster verspreid naar alle (ruim 75!) neonatologie-afdelingen om de aandacht te vestigen op het thema. Een poster getekend door  Charley en vormgegeven door haar man. “De handen en de mensen staan symbool voor alle varianten van contact die je wel of juist niet hebt. De lach om alles waar je dankbaar voor bent. De traan om alles wat je niet hebt; vooral het contact met je kindje.”

Rondom Wereld Prematuren Dag  posten we alle activiteiten en nieuwsberichten overzichtelijk op deze facebookpagina en op dit instagramaccount. Volg deze en deel de berichten, zodat we samen de bekendheid rondom vroeggeboorte vergroten én kersverse couveuseouders een hart onder de riem steken!

En zoals gebruikelijk staat ook ons magazine Kleine Maatjes volledig in het teken van dit thema!

*Wij zijn:

De Vereniging Ouders van Couveusekinderen (VOC) behartigt al 40 jaar de belangen van couveusekinderen en hun ouders, tijdens de couveuseperiode en daarna. Hiertoe behoren alle baby’s die opgenomen zijn (geweest) op een afdeling neonatologie of NICU. Prematuur en dysmatuur geboren baby’s en ook baby’s met een aandoening of ziekte, infectie, te hoog bilirubinegehalte etc. Ongeacht of het kindje in een couveuse of ander bedje verbleef, te vroeg of op tijd is geboren en of dit voor korte of lange duur was. Ouders een stem en ondersteuning geven in de beste zorg voor hun kind dat bij de geboorte in een ziekenhuis moet worden opgenomen, dat is onze missie!
Kleine Kanjers maakt producten voor ouders van prematuren en is een online platform voor ouders en voor iedereen die in zijn omgeving te maken krijgt met een vroeggeboorte. Op hun website worden actuele onderwerpen beschreven, waarbij ook ervaringsdeskundigen en professionals gastblogs aan het woord komen. Daarnaast beheren zij samen met de VOC de grootste besloten Facebookgroep gericht op alle couveuseouders (prematuur, dysmatuur en ziek geboren kindjes), waar ouders steun bij elkaar vinden en elkaar helpen bij de meest uiteenlopende onderwerpen voor, tijdens en na de ziekenhuisperiode.
De filosofie van Stichting Earlybirds is dat ze iedere ouder een mooie herinnering willen geven aan de beginperiode van het leven van hun kindje, ook als dat in het ziekenhuis is. Ze werken momenteel met ruim honderd fotografen voor de stichting, allemaal op vrijwillige basis en met veel liefde.
Iris Ponsen, eigenaresse van Luflie prematuur kleding, heeft een premature kledinglijn weten te ontwikkelen die naast een vrolijke uitstraling ook praktisch in gebruik is. De collectie prematuur kleding is in samenwerking met verschillende specialisten tot stand gekomen. Met haar bedrijf biedt ze de ouders van een prematuur kindje een alternatief, één die zijzelf niet heeft gehad.

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0