Zorgpunt: de unieke app voor ouders in het AMC en Vumc

Couveuseouders (VOC)

Eind vorige maand mochten wij, de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen, namens alle ouders symbolisch de app “Zorgpunt” in ontvangst nemen. De app is speciaal ontwikkeld voor de ouders waarvan de kinderen zijn opgenomen op de NICU van het Vumc en AMC.

Als couveuseouders beland je in een achtbaan als je kindje wordt opgenomen op de NICU. De verpleegkundigen en artsen proberen je zo goed en helder mogelijk uitleg te geven, je krijgt folders mee en je struint het internet af naar (extra) informatie. Als VOC proberen we op onze site zoveel mogelijk betrouwbare informatie te geven, maar we weten dat informatie ook per ziekenhuis kan verschillen.

Dat moet anders, dachten Nathali Nienhuis-Schiedon en Anita Zijp, IC Neonatologie verpleegkundige in resp. het AMC en het Vumc. “Omdat we dagelijks, samen met onze collega’s, werken met deze kwetsbare groep weten we waar de vragen en behoeftes liggen: het resultaat is de prachtige app waar we dan ook bijzonder trots op zijn”.

De app biedt heel veel informatie die uiteraard zeer betrouwbaar is. Nathali vertelde ons bij de lancering: “Omdat de processen in beide ziekenhuizen soms van elkaar verschillen, is veel tijd besteed aan de juiste informatie per ziekenhuis en is uiteraard alle informatie geverifieerd”.

Ook kunnen ouders in de app hun digitale dagboek bijhouden. Dit is alleen leesbaar voor de ouders, er is bewust gekozen om de verpleegkundigen hier geen toegang toe te geven. “Het is het persoonlijke dagboek van ouders. Wij zijn erg gesteld op de privacy van de ouders. Wel kunnen wij berichtjes sturen. Hoe fijn is het als je kindje bijvoorbeeld niet in slaap komt, maar je moet als ouder echt naar huis. Omdat je een broertje/zusje uit school moet halen, of om wat voor reden dan ook. Dan kunnen wij een foto met een berichtje sturen, dat het kindje na vijf minuten alsnog lekker is gaan slapen” licht Anita toe.

Tenslotte biedt de app ook de mogelijkheid om onderdelen van het dagboek te delen met familie, vrienden etc. In de app zijn daar verschillende mogelijkheden voor, wat handig kan zijn om hen op de hoogte te houden.

Onze vrijwilligers Marijke en Alberdien, onze ziekenhuiscontactpersonen in beide ziekenhuizen, vinden de app heel volledig. Zij mochten al eerste een kijkje nemen in het afgeschermde gedeelte waar je als ouders het dagboek en ook de groeigrafieken kan bekijken.

Testweergave van de app

Speciaal voor de VOC was er een testweergave van de app gemaakt. De notitie is een voorbeeld van een tekst die je als ouders schrijft in het dagboek. En op de plek van de afbeelding kun je uiteraard een foto van je kind plaatsen. Er is ruimte om voor drie kinderen afzonderlijk (drieling) het dagboek bij te houden.

Marijke en Alberdien vertellen dat “alle toepassingen echt gemaakt zijn vanuit de optiek van de ouders. De informatie is hartstikke compleet en heel fijn dat je zeker weet dat dit de juiste informatie is. Dat scheelt veel “gegoogle” waardoor je nog al eens op het verkeerde been gezet wordt. We weten dat Nathali en Anita nog een wensenlijst hebben om de app uit te breiden en wellicht zal er bij de ingebruikname door de ouders ook nog aanvullingen komen. De app biedt overigens ook onze gegevens. Onder de button “begeleiding” kun je contact met ons opnemen, als ouders behoefte hebben aan een luisterend oor, informatie en/of tips. Onze kinderen hebben op deze afdelingen gelegen, dus we weten (voor een groot deel) wat de ouders doormaken.”

Twee jaar hebben Anita en Nathali aan de app gewerkt; ze wonnen een interne innovatieprijs, waarbij Stichting steun Emma kinderziekenhuis AMC financieel heeft bijgedragen.

Foto: Angelique Broerse – van Hal (VUmc)

Bron: http://vumc.instantmagazine.com/VUmc-in-praktijk/vumc-in-praktijk-16#!/zorgpunt-app

Bron: https://next.amc.nl/web/ons-amc/verhalen/communitydetail/app-informeert-ouders-van-te-vroeg-geboren-babys.htm

Reacties

reacties

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0