Redactie Kleine Maatjes

Ons kwartaalblad Kleine Maatjes bevat veel eigen verhalen van couveuseouders, artikelen van zorgprofessionals, nieuws uit de couveusewereld, een aantal columns en allerlei wetenswaardigheden over de vereniging en haar vrijwilligers.

Via Kleine Maatjes willen we couveuseouders, maar ook mensen uit hun omgeving en zorgprofessionals voorzien van de nodige informatie. Bovendien biedt het magazine een vorm van lotgenotencontact: het lezen van de ervaringsverhalen van andere couveuseouders geeft veel ouders herkenning en erkenning van hun eigen situatie.

De redactie bestaat uit kinderarts/neonatoloog Anne van Kempen, neonatologieverpleegkundige Ingrid Hankes Drielsma, maatschappelijk werkster Iris Roggeveen en de couveusemoeders Barbera Veul (hoofdredacteur), Saskia Veenendaal, Agnѐs Stork, Annette Groenendaal, Dana Poole en Gerdien Vrij.

Elke drie maanden komt de redactie samen in een vergaderruimte op de Neonatologieafdeling van het AMC te Amsterdam.

Vier keer per jaar is er een redactievergadering. We bedenken het onderwerp voor het komende nummer en wie wat doet. Dit is de enige vergadering die ik echt leuk vind. Er wordt veel gelachen en na anderhalf uur zijn we altijd klaar. Ik dacht dat vrijwilligerswerk een beetje stoffig was, maar het is gewoon heel leuk om te doen.

Van de hoofdredacteur

Mijn couveusekindjes (of inmiddels couveusemannen) zijn Joeri en Ivan. Een tweeling geboren in 1995 na een zeer moeizaam verlopen zwangerschap van 30 weken. Ze zijn via een spoedkeizersnede geboren omdat mijn placenta losliet.

In het streekziekenhuis kreeg ik een foldertje van de VOC en las ik wat in een oud nummer van Kleine Maatjes. Dat was mijn eerste kennismaking met de VOC en die beviel zo goed dat ik meteen lid werd. In het blad vond ik zoveel herkenning; het was een fijne gewaarwording om te lezen dat ik niet de enige was die het na thuiskomst van de baby’s nog lange tijd moeilijk heeft gehad. Ook het contact dat ik had met iemand van het telefoonteam was voor mij een flinke steun in de rug.

Omdat de VOC mij zo goed had gesteund in een moeilijke periode en vanwege het gevoel dat ik iets goeds moest doen met mijn eigen couveuse-ervaringen, werd ik vrijwilligster voor het telefoonteam en een aantal jaar later werd ik ook nog lid van de redactie van Kleine Maatjes. In januari 2010 volgde ik Zita van der Heijden op als hoofdredacteur. Bovendien ben ik sinds 2013 de coördinator van het telefoonteam, samen met de medewerkster van het landelijk secretariaat.

Het samenwerken met ouders binnen de redactie is voor mij altijd een van de belangrijkste drijfveren geweest. Het is goed om steeds te horen wat er bij hen leeft, wat zij belangrijk vinden, niet alleen tijdens de couveuseperiode maar ook in de periode thuis. Het werken met ouders binnen de VOC steunt mij als professional.

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0