Regio Midden

De NICU van de regio Midden is gevestigd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. De regio omvat de provincie Utrecht en het middelste deel van Brabant (bijvoorbeeld de stad Tilburg).

Het is de bedoeling dat alle ziekenhuizen in de regio een ziekenhuiscontactpersoon kennen, die de contacten met het ziekenhuis onderhoudt en eventueel samen met anderen extra activiteiten ontwikkeld.

Helaas beschikken we (nog) niet in alle ziekenhuizen over actieve vrijwilligers. We kunnen dus nog best wat mensen gebruiken! Iets voor jou? Stuur dan een mailtje naar regiomidden@couveuseouders.nl.

Activiteiten voor ouders

Inloopavond

Inloopavonden worden georganiseerd in nauwe samenwerking met het personeel van het ziekenhuis, maar het personeel is hierbij niet aanwezig. Op de meeste inloopavonden zijn twee vrijwilligers van de VOC aanwezig. Als je kindje nog in het ziekenhuis ligt, of net thuis is, kun je hier binnenlopen voor een praatje met ouders die dezelfde ervaring hebben gehad als jij.

Oudermiddag

In enkele ziekenhuizen is er op de afdeling neonatologie regelmatig een oudermiddag voor ouders die op dat moment een kindje op de afdeling hebben liggen. In tegenstelling tot de inloopavond, zijn bij de oudermiddag ook personeelsleden van het ziekenhuis aanwezig. Vaak zijn dit twee verpleegkundigen. In sommige ziekenhuizen is ook een arts aanwezig. De middag wordt vaak door het ziekenhuis samen met de VOC geleid en de meeste ziekenhuizen behandelen een of twee specifieke onderwerpen.

Terugkomavond

In verschillende ziekenhuizen worden – bij voldoende belangstelling – terugkomavonden georganiseerd door het ziekenhuis in samenwerking met de VOC. Hier kun je terugblikken op de periode voor en na de geboorte van je kindje(s). De meeste ziekenhuizen nodigen ouders uit waarvan het kindje zo’n 6 tot 12 maanden thuis is. Op de avond is er ruimte voor het delen van ervaringen met andere ouders, verpleegkundigen en een neonatoloog.

Terugkomdag

Enkele ziekenhuizen organiseren terugkomdagen voor kinderen die zo’n 5 jaar thuis zijn. Het voornaamste verschil met de andere bijeenkomsten is, dat de terugkomdag vooral bedoeld is voor de kinderen. Het is een feestelijke dag met leuke activiteiten voor de kinderen, die een kijkje kunnen nemen op de plek waar ze geboren zijn. Dit is voor zowel ouders als kinderen een bijzondere bijeenkomst!

Gespreksgroep

We organiseren geregeld gespreksgroepen voor ouders die meer contact met collega-couveuseouders willen. Bij voldoende aanmeldingen kun je in 5 of 6 bijeenkomsten ervaringen uitwisselen onder leiding van ervaren en getrainde vrijwilligers. Sommige gespreksgroepen behandelen een specifiek onderwerp, anderen bieden ruimte om te praten over alle aspecten van de zwangerschap, geboorte, ziekenhuis en thuiskomst van je kindje(s).

Overig
Empty tab. Edit page to add content here.

Activiteiten door ouders

Wil je graag vanuit je ervaringsdeskundigheid iets voor andere ouders betekenen? En lijkt het je leuk om deel uit te maken van een team van ouders die hetzelfde hebben meegemaakt als jij? Dat kan! Wij zoeken collega-ouders van couveusekinderen die ons willen helpen om de ouders van nu bij te staan. Lees meer…

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0