Team Maatje Groter

Ons team is opgericht in 2000 onder leiding van Greet van Wijnen die hiervoor later de Richard de Leeuwprijs heeft gekregen.

We houden ons bezig met alles wat opgroeiende en schoolgaande couveusekinderen betreft. Wat doe je als je kind niet goed kan meekomen op school? Wat als het geen aansluiting vindt bij vriendjes? Waarom gaat de zwemles zo moeizaam?

Een groot deel van ons werk bestaat uit het organiseren van themadagen en informatievoorziening. Zo hebben we een vertegenwoordiger in de redactie van Kleine Maatjes en ondersteunen we de redactie bij de invulling van het katern Maatje Groter.

Bijvoorbeeld door het bedenken van thema’s of het aanspreken van ons netwerk van ouders en professionals voor het schrijven van artikelen.

Wil jij je ook gaan inzetten voor ons team en heb je een opgroeiend ex-couveusekind? Of ben je zelf een couveusekind geweest en wil je bijdragen vanuit je eigen ervaringen? We kunnen je hulp goed gebruiken!

Van de coördinator

In 1996 zijn Iris en Mark geboren na een zwangerschap van 32 weken. Acht weken later kwamen ze thuis. In 2000 is hun broertje Thijs geboren na een zwangerschap van 41 weken.

Toen Iris 5 maanden was lag ze weer in het ziekenhuis met het RS-virus. In de ouderkamer hing de folder van de VOC. Ik ben lid geworden en heb jarenlang met veel herkenning de Kleine Maatjes gelezen. In 2007 bezocht ik een themadag van Maatje Groter en ben ik vrijwilliger geworden. Op dit moment ben ik coördinator van Maatje Groter. Het geeft mij veel voldoening andere ouders te helpen met mijn ervaring.

Ons team bestaat uit 4 tot 5 enthousiaste vrijwilligers maar er is altijd ruimte voor een extra ouder of zorgprofessional!

Tijdens de themadag ‘Hobbels in de ontwikkeling, daar werk je samen aan’ heb ik een lezing gegeven met als titel ‘Zorgen thuis of op school, wat doe je ermee?’ waarbij mijn ervaring als ambulant begeleider en als moeder samen kwamen. Juist door vanuit eigen ervaringen te spreken, merk ik dat ik de aanwezigen raak. De gesprekken naderhand waren erg waardevol en wanneer ouders dan terugkoppelen dat ze er iets aan gehad hebben, geeft me dat veel energie.

Themadagen

Al in 2002 hielden we de eerste themamiddag: ‘Op school. Hoe nu verder?’ Ongeveer honderd belangstellenden bezochten de middag, vrijwel allemaal ouders van een couveusekind.

Er was een persoonlijk verhaal, er waren lezingen en er werd veel tijd uitgetrokken voor lotgenotencontact. Natuurlijk ontbrak de informatiemarkt niet.

Sindsdien zijn de themadagen een geregeld terugkerend fenomeen voor vele ouders die elkaar hier treffen voor informatie en het uitwisselen van ervaringen.

We organiseren deze themadagen altijd met erg veel plezier. Er gaat de nodige voorbereiding inzitten en het is leuk om te zien hoezeer dit wordt gewaardeerd.

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0