Telefoonteam

Al meteen na de oprichting van onze vereniging in 1979 bleek dat er veel behoefte was aan telefonisch lotgenotencontact en daarom werd het telefoonteam opgericht. Het bieden van een luisterend oor was vanaf het begin een van de belangrijkste taken, maar zeker in de eerste twintig jaar – toen internet nog niet was ingeburgerd – was het geven van informatie en adviezen ook erg belangrijk.

Het team bestaat uit een aantal moeders die zelf ook een of meerdere couveusekinderen hebben.

Dit is de ‘voorwacht’ die uit ervaringsdeskundigen bestaat. Zij hebben allen een training gedaan in het begeleiden van ouders per telefoon.

Naast de ‘voorwacht’ heeft het team een ‘achterwacht’: een groep ouders met specif eke ervaringsdeskundigheid. Denk daarbij aan BPD, huilbaby’s, kinderen met slaap- of eetproblemen of een stoma. De achterwacht wordt echter steeds minder vaak ingeschakeld. Dit heeft vooral te maken door de brede beschikbaarheid van internet.

Toch houden we het telefoonteam in stand, want er blijkt nog steeds behoefte te zijn aan meer persoonlijk contact, een luisterend oor van iemand die de situatie waarin je zit (h)erkent, die zich goed kan inleven in wat je als couveuseouder meemaakt, en je misschien tips en adviezen kan geven vanuit haar eigen ervaringen.

Wist je dat je specifieke vragen ook per e-mail kunt stellen? Als ze professionele kennis vragen, sturen wij deze door naar professionele zorgverleners.

Soms komt er (per e-mail of telefonisch) een vraag binnen op ons secretariaat, waar niet altijd tijd is om daar uitgebreid op in te kunnen gaan. De vraag wordt dan doorgesluisd naar het telefoonteam, die op een rustig moment de couveuseouder te woord kan staan.

Tot vorig jaar hadden de teamleden volgens een rooster met z’n tweeën twee weken ‘dienst’. Na die twee weken waren ze weer een aantal weken ‘vrij’.

Het team werd jarenlang gecoördineerd door Marti van Steenbrugge. Zij is in 2013 gestopt als coördinator en Barbera Veul heeft haar taken grotendeels overgenomen, samen met Carina van der Eijk van het landelijk secretariaat.

Het team bestaat tegenwoordig – naast Carina – uit vijf vrijwilligers die om de beurt een maandlang telefoondienst hebben. Omdat er niet zoveel telefoontjes binnenkomen, is dit tot nu toe goed te doen. En zo hopen we nog lang het luisterend oor van de VOC te blijven, dat couveuseouders ook regelmatig een hart onder de riem kan steken en van de nodige informatie kan voorzien!

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0