Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Vervoer

Vervoer

Om een baby veilig te kunnen vervoeren, heb je een Maxi-Cosi of ander babyautostoeltje nodig. Een baby mag nooit los in een auto worden vervoerd, ook niet in een reiswieg op de achterbank. Zelfs niet als deze vastgezet kan worden: je kind ligt er tenslotte los in.

Als je zelf geen auto hebt, kun je misschien iemand vragen om te rijden om je kindje op te halen. Openbaar vervoer is op dit moment geen optie voor je kindje dat net uit het ziekenhuis komt! Als dat ook niet kan, neem dan een taxi. Je baby, die lange tijd in de couveuse heeft gelegen, is nog te kwetsbaar om met het openbaar vervoer, per fiets of in de draagzak vervoerd te worden.

Dat geldt voorlopig ook nog als je voor polikliniekbezoeken terug moet naar het ziekenhuis.

Nieuwe Europese regels

Voorheen was er sprake van leeftijdsgroepen waarvoor een autostoeltje geschikt was. In de nieuwe Europese wetgeving is er sprake van de lichaamslengte van een kind, ongeacht de leeftijd. Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter, mogen alleen vervoerd worden in een goedgekeurd autozitje. Dit geldt voor zowel voorin als achterin de auto. Kinderen die groter zijn dan 1,35 meter moeten natuurlijk wel altijd een gordel dragen (net als iedereen trouwens). Als ze het prettig vinden, mogen ze wel een zittingverhoger gebruiken.

Introductie in fases

De introductie van de nieuwe i-Size norm gebeurt in fases: sinds september 2014 geldt het voor baby- & kinderautostoelen. De nieuwe wettelijke normen voor zittingverhogers volgen pas later. Dat is geen probleem, omdat de huidige autostoelen ook veilig zijn. Zij voldoen aan de ECE/R44 norm en deze blijft voorlopig gewoon bestaan.

Het verschil

i-Size stoelen zijn nòg veiliger omdat kinderen langer achterwaarts worden vervoerd; in elk geval tot de leeftijd van 15 maanden. Bij een botsing wordt een kind in het stoeltje gedrukt en zo wordt de klap opgevangen. Dit is extra belangrijk bij de allerjongsten omdat hun nek nog niet stevig genoeg is. Dit type stoeltjes worden ook standaard getest op zijwaartse botsingen. Bij de huidige stoeltjes is dit niet het geval.

Airbags

Je mag kinderen zowel voorin als achterin de auto vervoeren, wel is het veiliger kinderen (baby’s) zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Op een zitplaats met een airbag ervoor mag je een kind niet vervoeren in een autostoeltje dat tegen de rijrichting in staat. Bij een botsing komt een kind levensgevaarlijk in de verdrukking als de airbag door de klap naar voren schiet. Zij-airbags hoef je niet uit te schakelen.

Bron: VeiligheidNL

Sluiten