Wereld Prematuren Dag

17 november

Ruim 15.000 vroeggeboortes per jaar.

in Nederland.

Kleine baby's. Grote gevolgen.

Een op de tien baby's wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby's in Nederland.

Deze baby's liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een groot risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden er ongeveer 1.000 baby's aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.

Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grote kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Van de helft van alle vroeggeboorten is de oorzaak onbekend. Onderzoek is belangrijk voor de preventie van vroeggeboorte en voor de zeer gespecialiseerde zorg voor deze extreem kwetsbare, kleine baby's.

Foto: © Hans Laanen, Fotograaf Sophia TV en Evenementen

Een hart onder de riem voor couveuseouders.

Een vroeggeboorte heeft een enorme impact op de gehele familie. De plotselinge bevalling, angst of de baby overleeft en onbegrip van werkgevers leiden tot een emotionele achtbaan. Heen en weer reizen tussen ziekenhuis, thuis en werk eisen een zware tol.

Op 17 november vieren we wereldwijd World Prematurity Day (WPD). Op deze dag willen de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen (SOCK) kersverse ouders ouders een hart onder de riem steken en de bekendheid rondom vroeggeboorte vergroten. "Het kan jou ook gebeuren" is het thema van 2016. Er zijn diverse oorzaken voor vroeggeboorte die we via een brede communicatie en diverse acties onder de aandacht willen brengen. Een greep uit deze acties:

Couveuseafdelingen
Couveuseafdelingen

We steken ouders een hart onder de riem door zo'n 2.100 exemplaren van ons tijdschrift Kleine Maatjes uit te delen op alle neonatologieafdelingen.

NICU's
NICU's

Op de NICU's zullen fotografen van Stichting Earlybirds Fotografie aanwezig zijn om mooie foto's te maken van de kindjes. Wij regelen kado's voor de ouders.

Paarse gebouwen
Paarse gebouwen

Op 17 november willen we zoveel mogelijk gebouwen paars laten verlichten. Paars is de kleur van WPD en hiermee maken we prematuriteit internationaal bekend.

Illustraties: © Anne-Marie Rutten

Ik was prematuur. Wat is jouw SuperPower?

Prematuur geboren kinderen zijn stuk voor stuk vechters met Prematuur SuperPower die een groot aantal gevaren en tegenslagen moeten overwinnen.

Samen met jullie willen we prematuriteit en de impact daarvan onder de aandacht brengen. Wereldwijd worden beroemde gebouwen en ziekenhuizen paars verlicht, de kleur van WPD.

Help jij mee door in de week van WPD jouw Facebook profielfoto te vervangen door een van onderstaande afbeeldingen?

Ontwerp: © Kleine Kanjers