Wereld Prematuren Dag

17 november

wdp-official

Ruim 15.000 vroeggeboortes per jaar.

in Nederland.

Kleine baby’s. Grote gevolgen.

Een op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland.

Deze baby’s liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een groot risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden er ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.

Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grote kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Van de helft van alle vroeggeboorten is de oorzaak onbekend. Onderzoek is belangrijk voor de preventie van vroeggeboorte en voor de zeer gespecialiseerde zorg voor deze extreem kwetsbare, kleine baby’s.

Foto: © Hans Laanen, Fotograaf Sophia TV en Evenementen

Een hart onder de riem voor couveuseouders.

Een vroeggeboorte heeft een enorme impact op de gehele familie. De plotselinge bevalling, angst of de baby overleeft en onbegrip van werkgevers leiden tot een emotionele achtbaan. Heen en weer reizen tussen ziekenhuis, thuis en werk eisen een zware tol.

Op 17 november vieren we wereldwijd World Prematurity Day (WPD). Op deze dag willen de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen (SOCK) kersverse ouders ouders een hart onder de riem steken en de bekendheid rondom vroeggeboorte vergroten.

Kleine Maatjes
Kleine Maatjes

Zoals elk jaar delen we zo’n 2.100 exemplaren uit van ons tijdschrift Kleine Maatjes op vrijwel alle neonatologieafdelingen van Nederland

Paarse gebouwen
Paarse gebouwen

Paars is de internationale kleur van WPD. Wij proberen zoveel mogelijk monumenten, bruggen, hotels en ziekenhuizen paars te laten kleuren.

Onvergetelijke herinneringen
Onvergetelijke herinneringen

Traditiegetrouw zijn de fotografen van Earlybirds op alle NICU’s aanwezig om prachtige foto’s van je kindje te maken. Zoals altijd gratis!

Illustraties: © Anne-Marie Rutten

Ik was prematuur. Wat is jouw SuperPower?

Prematuur geboren kinderen zijn stuk voor stuk vechters met Prematuur SuperPower die een groot aantal gevaren en tegenslagen moeten overwinnen.

Samen met jullie willen we prematuriteit en de impact daarvan onder de aandacht brengen. Wereldwijd worden beroemde gebouwen en ziekenhuizen paars verlicht, de kleur van WPD.

Help jij mee door in de week van WPD jouw Facebook profielfoto te vervangen door een van onderstaande afbeeldingen?

Ontwerp: © Kleine Kanjers

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
0