Redenen

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een keizersnede te kiezen. Dat kan te maken hebben met de ligging van het kind, of bijvoorbeeld als het kind in nood is. Maar het kan ook te maken hebben met de conditie van de moeder: bijvoorbeeld bij een ernstige HELLP is het vaak nodig dat er snel ingegrepen wordt en soms heeft de moeder ook niet meer de kracht om een normale bevalling te doorstaan. Ook kan er tijdens een normale bevalling die niet goed doorzet, besloten worden tot een keizersnede.

Uiteraard heeft een ruggenprik de voorkeur en in vrijwel alle gevallen mag de vader dan mee. Hij blijft bij het hoofd van de moeder staan tot het kind is geboren. Meestal gaat hij daarna mee als zijn pasgeboren kind onderzocht en eventueel geholpen moet worden. Hij kan dan later verslag uitbrengen aan de moeder.
Ook hier geldt, als het mogelijk is, vraag van te voren of het onderzoek van het kind bij de moeder kan gebeuren, zodat ook zij er iets van meekrijgt. Jij en je kind missen al zoveel: een normale geboorte, je kind kan niet bij je liggen na zijn geboorte, en soms moet het kind na de geboorte nog lange tijd doorbrengen op een neonatologieafdeling.

Als het kind in de transsportcouveuse naar de neonatologieafdeling wordt gebracht, mag hij meestal ‘even langs’ bij de moeder: hopelijk mag de couveuse dan ook even open zodat de moeder er tenminste een goede blik op kan werpen. Maar al te vaak is dit ook een kwestie van enkele seconden. Om je kind echt in je op te kunnen nemen, moet je vaak wachten tot je zelf naar de neonatologieafdeling wordt gebracht. Wel mag de vader meestal mee met het kind, maar hij kan er ook voor kiezen om bij zijn partner te blijven. Een moeilijke keuze!

Het kan ook dat er sprake is van volledige narcose. Meestal mag dan de vader ook niet mee. Hij wacht dan vaak in de ruimte waar het kind onderzocht gaat worden, zodat hij tenminste van dat gedeelte verslag kan uitbrengen aan de moeder. Vaak is hij dan ook aanwezig bij de opname van zijn kind op de neonatologieafdeling. Met een foto van hun pasgeboren kindje gaat hij weer naar de moeder.

Meestal mag de moeder, zodra ze van de uitslaapkamer weg mag, eerst even naar de afdeling neonatologie om haar pasgeborene goed te kunnen bekijken.

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0