Natuurlijk

Soms komt de bevalling heel plotseling en onverwacht, zelfs als de moeder al langere tijd in het ziekenhuis ligt. Maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld ‘wat weeënactiviteit’ had en voor de zekerheid door de verloskundige naar het ziekenhuis bent gestuurd. (Het komt zelfs voor dat je thuis van een (zeer) prematuur bevalt…) Als de bevalling (heel) plotseling komt, komt het wel eens voor dat de moeder moet bevallen zonder dat de vader erbij is: hij heeft gewoonweg niet genoeg tijd gehad om op tijd in het ziekenhuis te zijn. Dat is uiteraard heel verdrietig voor iedereen en er zal dan ook alles op alles gezet worden om dit te voorkomen.

Maar het kan ook zijn dat het ‘heel gewoon’ verloopt: en met heel gewoon wordt dan bedoelt: volgens de verwachting. Weeën die gemeten worden op de CTG, en die toenemen. Naar een verloskamer gebracht, samen met je partner. Vaak nog kennismaken met de mensen die bij de bevalling aanwezig zullen zijn: een gynaecoloog, een kinderarts, een verloskundige, diverse verpleegkundigen. In een academisch ziekenhuis is het ook mogelijk dat er mensen bij zijn die nog in opleiding zijn, omdat de ervaring voor hun leerproces noodzakelijk is.

Naast een wiegje zal op de verloskamer ook een transportcouveuse aanwezig zijn, waarmee je kind naar de afdeling neonatologie wordt gebracht. Daarnaast is er een plek waar je kind direct na de geboorte onderzocht wordt.

TIP: vraag of die onderzoektafel vlak naast je kan staan. Het is lang niet altijd mogelijk je kind even vast te houden na de geboorte en zo kun je misschien wel naar hem kijken.

Een natuurlijke (vaginale) bevalling heeft nog altijd de voorkeur. Als er spontane weeën zijn en de ontsluiting komt goed op gang, is er geen reden om het niet op de natuurlijke manier te doen. De meeste prematuren, hoe klein ook, kunnen dat ook aan. Sterker nog: de stress die een natuurlijke bevalling bij het kind oproept, maakt hem sterker en dat kan hij goed gebruiken in de periode die nog volgt.

Er wordt wel gedacht dat een bevalling van een klein kindje makkelijker is dan van een grote baby. Dat is helaas lang niet altijd waar. De weeën zijn hetzelfde en omdat het kindje nog zo jong is, zul je bijvoorbeeld eerder ingeknipt worden zodat het meer ruimte heeft bij de bevalling.

Tijdens de geboorte worden de harttonen van het kind goed in de gaten gehouden. Vaak wordt het kindje direct na de geboorte onderzocht en geholpen: het kan zijn dat de ademhaling niet op gang komt. Als het nodig is, kan het kindje direct beademd worden.

Natuurlijk is het fijn als de moeder haar pasgeborene even bij zich mag hebben. Dat wordt wel nagestreefd, maar dat is helaas niet altijd, of soms maar een paar seconden mogelijk. Het is goed daar rekening mee te houden.

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0