Ademhalingsproblemen

Als een kind (veel) te vroeg geboren wordt, zijn er vrijwel altijd ademhalingsproblemen. De longen van een ongeboren kind hebben immers nog geen functie, en zijn er niet op voorbereid bij een veel kortere zwangerschapsduur te moeten werken. Corticosteroïden oftewel longrijpers zijn in feite bijnierschorshormonen die het lichaam normaal ruim voor de geboorte van het kind aanmaakt.

Meestal wordt gebruik gemaakt van Bethamethason, soms Dexamethason. Doel is dus om de longen van het kind te laten rijpen zodat het beter in staat zal zijn om te kunnen ademen na de geboorte. De hartslag van het kind vertraagt vaak door het toedienen van dit medicijn, en ook worden veel ongeboren kindjes er rustiger van. Mocht je dus voelen dat je kind minder levendig is, dat hoef je je daar geen zorgen over te maken.

De medicijnen worden gegeven met een injectie in bil of bovenbeen, en via de placenta komen ze bij je kindje terecht. Ze hebben dan ook 24 uur nodig om goed te kunnen inwerken! Na 24 uur wordt deze injectie nog een keer herhaald. Als het medicijn niet 24 uur zijn werk kan doen, is dat jammer, maar in feite is ieder uur meegenomen!

Bijwerkingen voor de moeder zijn er eigenlijk niet. Wel zijn er aanwijzingen dat de kans groter is dat het kind een verhoogd risico heeft op ADHD, maar voorlopig wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen.

Voor ouders

Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Je staat er niet alleen voor!

lees meer

Voor familie en vrienden

Een kraamvisite in het ziekenhuis gaat anders dan je gewend bent. We geven je graag wat tips en kadoideeën.

lees meer

Voor professionals

We bundelen onze krachten met zorgverleners in het Neokeurmerk. Hiermee maakt je ziekenhuis of afdeling inzichtelijk hoe hoog de kwaliteit van zorg is. Bezoek de speciale website voor meer informatie.

lees meer
Donatiebedrag in €:
0